Rusija optužila Ukrajinu da muči ratne zarobljenike

0
EPA-EFE/Andrzej Lange

(Beta-AFP) – Rusija je saopštila danas da istražuje izveštaje o mučenjima kojima su, prema njenim navodima, bili podvrgnuti  ruski vojnici koje su zarobile ukrajinske snage, a oslobodjeni su u razmeni zatvorenika.

“Ruski istražni komitet proverava činjenica o nehumanom tretmanu ruskih vojnika zarobljenika Ukrajine”, navelo je to telo zaduženo za krivične istrage u Rusiji.

Rusija i Ukrajina izvršile su više razmena zatvorenika od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara. Poslednja razmena obavljena je 29. juna kada je razmenjeno po 144 vojnika jedne i druge strane.

Neki Rusi oslobodjeni tom prilikom ukazali su na brojne slučajeve nasilja kojima su bili podvrgnuti tokom zatvaranja, navodi se u saopštenju i govori o udarcima, mučenjima strujom, uskraćivanjima vode i hrane.

Rusija je prošle nedelje saopštila da drži više od 6.000 ukrajinskiz ratnih zarobljenika, ne navodeći koliko ima ruskih zarobljenika u Ukrajini.

Ukrajina optužuje Moskvu za brojne ratne zločine, što ruske vlasti demantuju, čak i kad su optužbe precizno dokumentovane. Rusija, s druge strane, optužuje ukrajinske snage da režiraju zločine koji se pripisuju ruskoj vojsci.