Rat u Ukrajini: Rusi kontrolišu 90 odsto Luganska; “žestoke bitke” u Severodonjecku; razmena vojnika iz Azovstala

0
EPA-EFE/STR

Sto peti dan rata u Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom i izjavio da Kijev mora da deminira vode oko luka, da bi se rešio problem izvoza žitarica. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da je pred tom zemljom najteža zima i da neće prodavati gas i ugalj inostranstvu. Više od 1.000 ukrajinskih vojnika, koji su se predali u Marijupolju, poslato je u Rusiju radi istrage, rekao je izvor iz ruskih vlasti.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini, i ukrajinskoj krizi, pratite na sajtu Nedeljnika.

20.47 – Serhij Gajdaj, Guverner Luganska kaže da ruske snage strateški grada u Luganskoj oblasti Severodonjeck drže pod svojom kontrolom, dok je industrijska zona i dalje u rukama ukrajinske vojske, kao i susedni Lisičansk.

“U toku je snažno granatiranje Lisičanska, koju trpu veliku štetu”, dodao je Gajdaj.

U onlajn objavi, takođe je rekao da ne postoji mogućnost da ukrajinske trupe budu opkoljene.

Istakao je da trenutno ruske snage kontrolišu 90 odsto Luganska.

18.35 – Ukrajina i Rusija razmenile su po 50 tela poginulih vojnika uključujući i 37 pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti poginulih u čeličani Azovstalj u Marijupolju, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju

Navodi se da je razmena obavljena na linijama fronta na jugoistoku Ukrajine, u regionu Zaporožja.

U saopštenju se dodaje da će takvih razmena biti i ubuduće.

16.58 – Sankcije uvedene ruskom milijarderu Ališeru Usmanovu i njegovim dvema sestrama mogle bi da budu suspendovane nakon pravnog osporavanja pred Evropskim sudom pravde od strane biznismena, piše Gardijan.

14.45 – Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo rekao je da bi milioni ljudi mogli da umru od gladi ukoliko Rusija ne podigne blokadu ukrajinskih luka i dozvoli izvoz žitarica.

14.17 – Odluka je ipak daleko…

13.51 – Osam novih slučajeva koji se tiču ratnih zločina biće pokrenuto u Ukrajina, navela je glavna tužiteljka ove zemlje Irina Venediktova.

13.46 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi održavanje bilo kakvog potencijalnog sastanka između Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog morao da bude veoma dobro pripremljen.

13.00 – Isto misli i Šarl Mišel…

12.00 – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je teret rešavanja problema preostalih isporuka žita na Ukrajini.

On je prilikom posete Turskoj gde se sastao sa tamošnjim kolegom Mevlutom Čauvušogluom rekao da “Rusija svakodnevno garantuje bezbednost brodovima koji napuštaju ukrajinske luke”.

10.31 – Ovo ipak nije presedan…

9.40 – Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da “niko neće predati Severodonjeck Rusima”, uprkos “njihovoj želji da ga zauzmu do 10. juna”.

9.31 – Očekuju se značajno bolji rezultati…

8.55 – Ukrajinski branioci “se drže” u istočnom gradu Severodonjecku i pored ruskih napada iz tri pravca, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane u svom jutarnjem izveštaju.

Malo je verovatno da je jedna ili druga strana zauzela značajniju teritoriju tokom prethodnog dana, navelo je to ministarstvo, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Dok Rusija usmerava svoje napade na istočnu oblast Donbasa, na drugim mestima drži odbrambene položaje, navodi britansko ministarstvo.

Obe strane se trude da oslobode snage za nove napade dok drže odbrambene linije duž fronta od 500 kilometara, piše u tom izveštaju. (Beta)

8.17 – Ukrajinska vojna obaveštajna agencija saopštila je da je Rusija do sada vratila tela 210 ukrajinskih boraca poginulih u borbi za Marijupolj, navodeći da se većinom radi o borcima koji su držali poslednje uporište u kompleksu čeličane Azovstalj.

Vojna obaveštajna agencija nije navela proračun koliko je još tela ostalo u ruševinama kompleksa čeličane.

Marijupolj, razrušeni lučki grad, sada je pod kontrolom Rusije, koja je prošle nedelje počela da Ukrajini vraća tela. 

Ukrajina je u subotu objavila da su dve strane razmenile 320 tela. Obe zaraćene strane su dobile po 160 tela svojih boraca. (Beta)

7.30 – Kratak rezime…

  • Zamenik ministra poljoprivrede Ukrajine Taras Visocki rekao je da će biti potrebno šest meseci da se ukrajinske obale očiste od mina koje su tamo postavljene od strane obe vojske.
  • Ukrajina je pozvala EU da izgradi više skladišta i železničkih pruga kako bi pomogla u što bržem i efikasnijem izvozu velikih zaliha žita onim zemljama koje je ono potrebno.
  • Vrhovni rabin u Moskvi navodno je napustio Rusiju zbog pritisaka da podrži Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu.
  • Ukrajina će prema navodima Volodimira Zelenskog napraviti “Knji.gu izvršilaca” – sistem koji prikuplja podatke o izvršiocima ratnih zločina.