Boris Džonson proglašen kozakom: “Povelja poslata u London, dobio i kozačko prezime”

1
EPA-EFE/ANDY RAIN

Kozačka zajednica u ukrajinskom gradu Černjigovu odlučila je da britanskog premijera Borisa Džonsona proglasi kozakom, objavilo je na svojoj internet stranici černjigovsko izdanje ukrajinske medijske kuće “Suspiljne” (Javno).

Premijeru Velike Britanije tom je prilikom nadenuto kozačko ime Boris Čuprin, s obzirom na to da na ukrajinskom „čub“ znači kosa.

„Odluku o primanju Džonsona u kozačke redove potvrdila je i kozačka zajednica pri Jekaterininoj crkvi u Černjigovu. Povelja koja to dokazuje poslata je u London“, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

U objavi se dodaje da su povodom te odluke kijevski umetnici Darja Dobrjakova i Jurij Kutilov „Borisa Džonsona naslikali kao kozaka-mamaja“, ukrajinskoga narodnog junaka, jednog od likova u tradicionalnom ukrajinskom putujućem pozorištu lutaka.

Ističe se i da Džonson nije prvi kozak stranac. Naime, ranije je kozakom proglašen i utemeljitelj flote Sjedinjenih Američkih Država Pol Džons, kojem je dato ime Pavel Jones.

1 KOMENTAR

  1. Propast! Kozak koji ne zna da igra kazačok, nikada u ruke nije uzeo sablju, nikada nije jahao? Možda je samo zahvalnica za “pobedu” na EuroSongu? Ima li išta što u Ukrajini ovaj Zelenski nije devastirao?

Comments are closed.