Rat u Ukrajini: Pregovori u onlajn formatu, Moskva kaže da je pogođeno skladište goriva na ruskoj teritoriji, u toku evakuacija civila iz Marijupolja

0
(Beta/AP Photo/Rodrigo Abd)

Rat u Ukrajini traje 37. dan. Ruska vojska je nekoliko sati nakon planiranog termina ipak pristala da dozvili humanitarni koridor iz Marijupolja ka Zaporožju na intervenciju francuskog predsednika i nemačkog kancelara upućenu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Koridor nadgledaju predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta i UNHCR-a. U međuvremenu, Moskva tvrdi da je Ukrajina gađala skladište nafte na ruskoj teritoriji, što ministar spoljnih poslova Ukrajine “u ovom trenutku” nije mogao da potvrdi ili demantuje.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa sa “neprijateljskim zemljama” u rubljama koji se primenjuje od danas, ali je Kremlj kasnije saopštio da će “neprijateljske zemlje” moći da plaćaju gas u stranoj valuti ako je ruska Centralna banka konvertuje u rublje. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da gomila trupe za nove udare po Donbasu, dok je dvojicu svojih generala smenio zbog izdaje.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije događaje o ratu u Ukrajini, iz sata u sat, mogli ste da pratite na sajtu Nedeljnika.

21.39 – Zamenik gradonačelnika Marijupolja je za CNN rekao kakva je trenutna situacija u gradu koji je opkoljen nedeljama.

“Grad je totalno uništen. Mi smo ljuti, ali ne zbog infrastrukture, već zbog ljudi. Ne znamo kako da pomognemo našim građanima koji su zarobljeni u gradu”, rekao je Orlov.

21.01 – Gradonačelnik Slavutiča, grada gde najviše zaposlenih u Černobilju živi, Juri Fumičev rekao je da su ruske snage uzele kao taoce oko 200 pripadnika nacionalne garde Ukrajine, prenosi Gardijan.

19.24 – Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da nije bio u stanju da dopre do opkoljenog Marijupolja, ali da će u subotu pokušati ponovo da evakuiše civile iz ovog grada, prenosi Gardijan.

19.09 – Zamenik šefa kabineta Ukrajine Kirilo Timošenko rekao je da su Ukrajina i Rusija razmenile zarobljene trupe, preneso Gardijan.

“Razmena je upravo obavljena. Ukupno 86 ukrajinskih vonjika, uključujući 15 žena, sada je slobodno”, rekao je Timošenko.

18.53 – Sekretar Saveta za bezbednost Ukrajine Oleksej Danilov odbacio je optužbe prema kojima je Ukrajina napala skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu, prenosi Gardijan.

18.49 – Ovo nije konačan spisak…

18.37 – Stanje je ipak još uvek daleko od normalnog…

18.20 – Partnerstvo ostalo nenarušeno…

18.18 – Odgovor Evropskoj uniji…

17.05 – Kineski premijer Li Kećeng rekao je da će se Kina zalagati za mirovne pregovore “na svoj način”, naon sastanka sa liderima Evropske unije, prenosi Gardijan.

16.47 – Još neke nepotvrđene tvrdnje…

16.28 – “Ne smeju da zažmure na jedno oko na kršenje međunarodnog prava”…

16.09 – Evropom još teče ruski gas…

15.51 – Gradonačelnik Mikolaiva Vitalij Kim rekao je da se broj ubijenih osoba u napadu na administrativnu zgradu u ovom gradu popeo na 28, prenosi BBC.

15.46 – Turska možda ponovo u ulozi domaćina pregovora…

15.37 – Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Marijano Grosi rekao je da je situacija oko nuklearne elektrane u Černobilju “prilično normalna”, prenosi Gardijan.

15.21 – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je razgovarao sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom. On je na svom Tviter profillu objavio neke od tema o kojima su diskutovali.

“Pričali smo o uzvraćanju napada Rusima. Diskutovali smo i o procesu pregovora – mogućem rešenju i važnosti sigurnosnih garancija. Francuska inicijativa o humanitarnim koridorima mora biti implementirana”, napisao je Zelesnki.

15.14 – Ukrajinsko ministarstvo odbrane odbilo je da prokomentariše ruske optužbe prema kojima su ukrajinske snage napale skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu, prenosi Gardijan, pozivajući se na Rojters.

Portparol Ministarstva Oleksandr Motužanik rekao je da Ukrajina trenutno sprovodi defanzivne operacije protiv ruske agresije i da to ne znači da je njegova zemlja odgovorna za svaku katastrofu u Rusiji.

“Neću ni potvrditi, ni odbaciti ove navode”, rekao je on.

14.32 – Najmanje 153 dece ubijeno je u Ukrajini od početka rata u toj zemlji, a više od 245 dece je ranjeno, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca Ukrajine.

Ukrajinsko državno tužilaštvo ističe da i dalje radi na utvrđivanju ukupnog broja žrtava među decom u Marijupolju, kao i u nekim oblastima kod regiona Kijeva, Černigoa i Luganska.

14.31 – Ukrajinske snage odbijaju ruske trupe severoistočno i severozapadno od Kijeva, prenosi Rojters reči savetnika predsednika Vladimira Zelenskog, piše BBC. Oleksej Arestovič je rekao da se opkoljeni grad Marijupoj drži nakon višenedeljnog bombardovanja, ali da ruske snage sada pokušavaju da opkole Černigo.

14.02 – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će reći Vladimiru Putinu da on i Vladimir Zelenski moraju da preduzmu korak kako bi rešili pitanja oko ukrajinskog regiona Donbas i Krima, prenosi Rojters.

13.48 – Čini se da je oko 2.000 evakuisanih civila iz ukrajinskog grada Marijupolja koje su opsedale ruske snage na putu ka bezbednom, prema izveštajima gradskog veća.

13.20 – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da ne može da potvrdi ili demantuje navodnu umešanost Ukrajine u napad na skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu jer nije bio upoznat sa svim vojnim informacijama, prenosi Rojters.

13.02 – Pregovori između Ukrajine i Rusije nastavljeni su u onlajn formatu, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika, prenosi Rojters.

Obraćajući se danas novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da navodni ukrajinski udar na rusko skladište goriva u Belgorodu ne stvara povoljne uslove za nastavak mirovnih pregovora.

12.19 – Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da su najviše vlasti Ukrajine i Rusije odobrile plan evakuacije za opkoljeni grad Marijupolj na jugu zemlje. Operacija uključuje 54 autobusa, ali MKCK kaže da nije dobio dozvolu za dovoz humanitarne pomoći i da putuje bez medicinskog materijala.

11.45 – Rusija je optužila Ukrajinu da je poslala jurišne helikoptere preko granice da napdnu skladište nafte, što bi bio prvi napad na rusko tlo od izbijanja rata.

11.37 – Rojters prenosi da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da mirovni pregovori moraju da se nastave i da je na ukrajinskoj strani bilo „mnogo više razumevanja“ za situaciju na Krimu i u Donbasu.

11.21 – Pomoćnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko izjavio je da je ovaj grad zatvoren za svakoga ko želi da uđe, dok je svaki pokušaj odlaska “veoma opasan”.

Andrjuščenko tvrdi da ruske snage sprečavaju da i najmanje količine humanitarne pomoći stignu do stanovnika, kako kaže, stavljajući do znanjan da planirani humanitarni koridor nije otvoren.

“Grad ostaje zatvoren za ulazak i veoma je opasno da se izađe privatnim transportom. Na sve to, od četvrtka su zabranili dostavljanje bilo kakve humanitarne pomoći, čak i u najmanjim količinama”, kazao je Andrjuščenko.

Konvoj autobusa koji je bio spreman da pođe u Marijupolj po civile nije stigao do grada, naveli su ukrajinski zvaničnici.

10.28 – Neki ruski vojnici su i dalje bili u „zoni isključenja“ oko ugašene nuklearne elektrane u Černobilju u petak ujutro, rekao je šef ukrajinske agencije zadužene za tu zonu.

9.57 – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u poseti Indiji i i uoči sastanak je rekao da Rusija ceni što Indija razume celinu slučaja (oko rata u Ukrajini) a ne samo jednu stranu, preneo je Gardijan.

9.19 – Saopštenje…

8.45 – Guverner ukrajinske oblasti Lugansk kaže da je za danas dogovoreno pet humanitarnih koridora u njegovom regionu. Međutim, nasuprot tome, citira se pomoćnik gradonačelnika Marijupolja koji kaže da ruske snage ne dozvoljavaju ulazak humanitarne pomoći i da je oko grada jako opasno.

8.39 – Nove mere Rusije…

8.00 – Mediji prenose da je prijavljena eksplozija u skladištu nafte u ruskom gradu Belgorodu jutros. Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je situacija “trenutno stabilna”.

„Nema žrtava“, dodao je on u objavi na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Ruska državna novinska agencija RIA javila je da gori osam rezervoara sa gorivom, tvrdeći da postoji opasnost od širenja požara.

7.30 – Kratki rezime:

  • Rusija povlači trupe iz Gruzije na front u Ukrajini, prenosi Gardijan.
  • Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su, u pokušaju da evakuišu oficire jedinice Azov iz Marijupolja, oborena dva helikoptera Mi-8.
  • Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da gomila trupe za nove udare po Donbasu. Takođe Zelenski je objavio da je smenio dva generalaa jer su pokazali da su „izdajnici“
  • Ruska vojska otvara ponovo humanitarni koridor iz Marijupolja ka Zaporožju na intervenciju francuskog predsednika i nemačkog kancelara upućenu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. 
  • Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa sa “neprijateljskim zemljama” u rubljama kokji se primenjuje od danas, ali je Kremlj saopštio da će “neprijateljske zemlje” moći da plaćaju gas u stranim valutama ako ih ruska banka konvertuje u rublje.
  • Američki predsednik Džozef Bajden naložio je puštanje milion barela nafte iz strateških rezervi u narednih šest meseci kako bi sprečio rast cena energenata u SAD.
  • Sjedinjene Američke Države žele da se granice Ukrajine zadrže onakve kakve su bile pre ruske invazije, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

(BBC, Gardijan, Rojters, Beta)