Erdogan: “Nadamo se da bi Zelenski i Putin mogli da se sastanu u Turskoj i okončaju rat”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta) – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je nadu da bi lideri Rusije i Ukrajine mogli održati samit u Istanbulu kako bi pomogli da se okonča rat između dve zemlje.

“Bili bismo veoma srećni kada bismo uspeli da ostvarimo odluku da s dvojicom lidera ovaj negativni tok događaja preokrenemo u pozitivan”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Ruska i ukrajinska delegacija sastale su se 29. marta na mirovnim pregovorima u Istanbulu, nakon što je rat ušao u drugi mesec, a broj žrtava svakodnevno raste, prenosi agencija Anadolija.

Tokom razgovora, ukrajinski zvaničnici su signalizirali spremnost za pregovore o “neutralnom statusu”, ključnom zahtevu Rusije, ali su zatražili sigurnosne garancije za svoju zemlju.

Rusija je u međuvremenu obećala da će značajno smanjiti svoje vojne aktivnosti prema ukrajinskim gradovima Kijevu i Černigovu kako bi izgradila poverenje za buduće pregovore.

Ukrajinski pregovarač David Arakhamia rekao je da traže međunarodni sporazum, u kojem bi određene zemlje, uključujući Tursku bile “države garanti”.

O plutajućim morskim minama u regionu Crnog mora, Erdogan je rekao da “zasad nema problema”.

Turske vlasti su do sada deaktivirale najmanje dve takve mine. Još jednu je deaktivirala susedna Bugarska, koja takođe izlazi na obalu Crnog mora.