Rat u Ukrajini: Poziv na evakuaciju u Donjecku, “Sirene za vazdušne napade uključene u skoro celoj Ukrajini”, raketni napad na Slovjansk

0
EPA-EFE/STR

Sto trideset treći dan rata u Ukrajini. Guverner Donjecka pozvao je stanovnike ovog regiona da se evakuišu zbog sukoba koji se u ovoj oblasti očekuju u narednom periodu. Ruske snage u Marijupolju zaplenile su dva inostrana broda, dok se teretnjak sa zastavom Rusije koji prenosi žito i dalje nalazi u Turskoj. U raketnom napadu na Slovjansk ubijene su najmanje dve osobe, tvrde tamošnji zvaničnici.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

“Ruske snage izvele su raketni udar na Žitomirsku oblast”, saopštio načelnik oblasne vojne uprave Vitalij Bunečko.

Vanredna situacija na Krimu nakon detonacije municije.

Ruski i ukrajinski zvaničnici saopštili su da je došlo do granatiranja u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju.

Tri osobe su izgubile život, dok su dve povređene nakon eksplozije u Crnom moru gde su se kupali.

13.45 – Ukrajina je na Konferenciji u Luganu pokazala posvećenost dubokim reformama, kao i transformaciji i obnovi zemlje razorene ratom, izjavio je savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Aleksander Rodnjanski.

“Vrlo ozbiljno ćemo shvatiti rekonstrukciju Ukrajine, reformu Ukrajine. To je glavna poruka”, rekao je za Rodnjanski u intervjuu za Frans pres na marginama juče završene dvodnevne Konferencije o obnovi Ukrajine.

On je rekao da Ukrajina želi da pokaže svetu da ima plan koji je izvodljiv i koji može da se izvrši i primeni u nekom trenutku.

“Želimo da budemo sigurni da imamo svu moguću podršku za ovo”, rekao je 36-godišnji vanredni profesor ekonomije na Institutu Kembridž.

Rodnjanski je rekao da je Kijev zamišlja Ukrajinu kao reformisanu, cvetajuću ekonomiju i kao sastavni deo Evropske unije.

13.06 – Rusija je odbacila izveštaje prema kojima je brod sa njihovom zastavaom zadržan u Turskoj zbog istrage kojom bi se utvrdilo da li na sebi prenosi ukradeno ukrajinsko žito.

12.18 – Najveće “curenje” ukrajinskih podataka od početka invazije…

11.56 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da još uvek nije ostvaren kontakt sa Vatikanom povodom potencijalne posete pape Franje Rusiji.

On je takođe rekao da je Japan zauzeo “neprijateljsku” poziciju prema njegovoj zemlji što ugrožava razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa dve države.

11.32 – “Moramo se pripremiti za takav scenario…”

10.50 – Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da se u selima oko Lisičanska i dalje vode borbe.

“Kontrola nad nekim naseljima se već nekoliko puta promenila”, rekao je Hajdaj i dodao da se u Lisičansku i dalje nalazi 15.000 civila.

10.45 – Austrija je započela sa procesom izbacivanja ruske kompanije Gasprom iz svog najvećeg skladišta gasa u Hajdahu.

9.42 – “Ruska vojska ne staje…”

9.20 – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je sve zemlje sveta da ulože dodatni napor kako bi se zaštitili međunarodni zakoni, s obzirom na to da se “situacija u svetu razvija na veoma komplikovan način”.

9.14 – Povratak nakon 15 godina…

8.30 – Kratak rezime…

  • Ukrajina je zatražila od Turske da istraži još tri ruska teretnjaka za koje veruju da prenose ukrajinske žitarice.
  • Šef ruske administracije u okupiranom Zaporožju rekao je da tamošnje vlasti planiraju da ukrajinsko žito prodaju na Bliskom istoku.
  • Rusija planira da izgradi železničku vezu između Rostova i okupiranih Luganska i Donjecka, preneli su ruski državni mediji.
  • Trideset NATO članica su potpisale protokol za pristupanje Švedske i Finske alijansi.