“Zli ruski hakeri” upali u sistem Ministarstva odbrane Ukrajine: Objavljeni podaci 1.000 ukrajinskih obaveštajaca

0
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Hakerska grupa “Zli ruski hakeri” (RaHDit) objavila je na sajtu “Nemezida” podatke hiljadu zaposlenih u Glavnoj obaveštajnoj upravi (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

Među otkrivenim obaveštajcima su i predstavnici ambasada u Rusiji, Indiji, Austriji, Vijetnamu, Južnoj Africi, Italiji, Turskoj i Iranu.

Na spisku su i podaci o pokroviteljima vojnih obaveštajaca u Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj, instruktorima za diverzije i predstavnicima specijalnih snaga za vođenje tajnih i vojnih obaveštajnih službi, prenosi N1.

Od početka rata u Ukrajini, ovo je najveće „curenje“ ukrajinskih obaveštajnih podataka.

Kako navode u propratnom komentaru, nedostaci u zaštiti mreže Centralne uprave GUR u Kijevu, kao i metode za analizu velikih podataka prema karakterističnim modelima ponašanja korisnika, pomogli su da se formira baza podataka.

Grupa precizira da je ovo prvi materijal u nizu publikacija koje će uslediti.

Ova hakerska grupa je u junu objavila podatke o 700 zaposlenih u Službi bezbednosti Ukrajine. Na početku rata u Ukrajini hakovali su svih 755 sajtova ukrajinske vlade, a hakerskim napadima bili su izloženi i sajtovi lokalnih vlasti širom zemlje.