Rat u Ukrajini: Turska blokira kandidaturu Švedske i Finske u NATO; ruski vojnik se izjasnio krivim za ratni zločin; Moskva tvrdi da se iz Azovstala predalo oko 1.000 ukrajinskih vojnika

0
EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Osamdeset četvrti dan rata u Ukrajini. Najavljen je početak suđenja za ratne zločine, a okrivljeni se suočava sa doživotnom kaznom zatvora. Ponovo se pominje održavanje mirovnih pregovora koji su prekinuti, ali nema naznake o tome da li bi i kada mogli ponovo da otpočnu. Sudbina boraca puštenih iz čeličane Azovstal u Marijupolju još uvek je neizvesna.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Putin će sledeće nedelje posetiti dve bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji, Tadžikistan i Turkmenistan, što je prvo poznato putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je počeo rat na Ukrajini. 

Pripadnici proruskih snaga u Luganskoj oblasti tvrde da su evakuisali još oko 250 civila iz kompleksa hemijske fabrike “Azot” u Severodonjecku.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je jedna osoba poginula, a petoro povređeno kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu i kompleks obdaništa u centru Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je koristilo visokoprecizno oružje kako bi pogodilo centre za obuku ukrajinske vojske u Černigovu, Žitomoru i Lavovu.

Naftne platforme ruske kompanije “Černomornjeftgaz” u Crnom moru ponovo su se našle na udaru ukrajinskih granata.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini, i posledicama ukrajinske krize, možete pratiti na sajtu Nedeljnika, iz sata u sat.

21.32 – Najmanje 10 ukrajinskih civila, uključujući dvoje dece, ubile su u sredu ruske snage u istočnom regionu Donjecka, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko u onlajn poruci, prenosi Rojters.

Kirilenko, koji nije izneo detalje, rekao je da je još sedam osoba povređeno.

21.04 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o produženju vanrednog stanja i mobilizacije za još 90 dana. Uredba stupa na snagu 25. maja.

Dokumenti su dostavljeni ukrajinskom parlamentu koji mora da ih odobri sa najmanje polovinim glasova.

19.28 – Američka ambasada u Kijevu ponovo je otvorena nakon što je bila zatvorena duže od tri meseca, prenosi Rojters.

18.44 – Predsednik SAD Džozef Bajden naveo je da snažno podržava zahteve Švedske i Finske da uđu u NATO, što je potez koji će, kako je istakao, “dalje osnažiti zajedničkku međusobnu saradnju i doneti benefit celoj Alijansi”.

Bajden je rekao da će SAD raditi sa Finskom i Švedskom kako bi ostali oprezni u slučaju bilo kakvih pretnji njihovoj zajedničkoj bezbednosti, u vreme dok se razmatra prijem za članstvo dve nordijske zemlje.

16.51 – Ruske vlasti su zaplenile bankovni račun kompanije Gugl u Rusiji, što onemogućava funkcionisanje ruske kancelarije, rekao je portparol Gugla.

16.14 – Turska je blokirala razmatranje prijava Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, mavodi Fajnenšal tajms pozivajući se na neimenovane izvore.

Ambasadori NATO- a sastali su se u da počnu pregovore o prijemu istog dana kada su Finska i Švedska podnele zahtev za prijem, ali je opstrukcija Ankare zaustavila glasanje.

Napominje se da to dovodi u pitanje sposobnost Alijanse da se dogovori o prvoj fazi prijave skandinavskih zemalja u roku od jedne do dve nedelje.

Svih 30 zemalja članica NATO-a mora da ih ratifikuje, ali proces može početi tek kada blok izda protokol o prihvatanju i formalno pozove te zemlje da se pridruže NATO-u.

14.52 – …

13.00 – Ruski gimnastičar Ivan Kulijak suspendovan je danas na godinu dana pošto je na svojoj opremi na pobedničkom postolju nosio slovo “Z”, simbol kojim se iskazuje podrška ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini.

Otkako je počeo rat, slovo “Z” je simbol podrške ruskim vojnicima, koji tim slovom obeležavaju oklopna vozila u ratu u Ukrajini. Kulijak je zalepio to slovo na svoj prsluk na ceremoniji dodele medalja na Svetskom kupu u martu.

On je osvojio bronzu na razboju, koju će sada morati da vrati, saopštila je Medjunarodna gimnastička federacija.

11.15 – Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se počev od 16. maja iz čeličane Azovstalj, koja je bila poslednje ukrajinsko uporište u Marijupolju, predalo oko 1.000 ukrajinskih vojnika.

Samo za poslednja 24 sata iz fabrike Azovstalj u Marijupolju predalo se 694 ukrajinskih vojnika, uključujući 29 ranjenih, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Po njegovim rečima, iz fabrike se predalo ukupno 959 ukrajinskih vojnika, medju kojima 80 ranjenih.

Naveo je da je u bolnicu u gradu Novoazovsku, koji je pod kontrolom ruskih snaga, smešten 51 vojnik.

Ukrajinska strana nije potvrdila ove navode.

9.40 – Sekretarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Trus nagovestila je da bi sredstva zaplenjena Rusiji mogla biti iskorišćena za obnovu Ukrajine.

“Mi ćemo raditi na tome da osiguramo da Rusija na neki način doprinese ponovnoj izgradnji Ukrajine nakon rata”, rekla je Trus.

9.19 – Guverner Luganska Serhij Gajdaj saopštio je da će evakuacioni voz u toku dana krenuti iz Lavova kako bi oni koji žele da napuste grad mogli to da učine.

8.57 – Sada se čeka odgovor zemalja članica…

8.35 – Nakon predaje boraca iz Azovstala koji su odvedeni na teritoriju pod kontrolom ruske vojske, Ukrajina se nada da će Rusi pristati na razmenu ratnih zarobljenika, a iz Moskve poručuju da ih “treba privesti pravdi”.

Kako prenose ruske novinske agencije, ruski parlament će danas usvojiti rezoluciju kojom će biti zabranjena razmena vojnika iz marijupoljskog Azovstala.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su “pregovori za oslobađanje boraca u toku”, kao i planovi za spasavanje onih koji su još uvek unutar čeličane. (Beta).

7.59 – Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske trupe nastavile sa raketnim napadima na civilne mete širom zemlje, a napadi su najučestaliji u Donbasu, Černigu i Sumi.

7.30 – Kratak rezime…

  • Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Evropa rizikuje da plaća najskuplji gas na svetu ukoliko se odrekne ruskih izvora uvođenjem dugo najavljivanog embarga.
  • Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom obraćanju na Kanskom festivalu rekao da je u ovom periodu “veoma važno da kinematografija ne ostane nema”.
  • Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je “Moskva uvek spremna za nastavak pregovora”, ali da će do dogovora teško doći ukoliko “Ukrajina nastavi da prenosi ono što joj Zapad nalaže”.
  • Ukrajinski borci koji su pušteni iz čeličane Azovstal i dalje se nalaze na teritoriji koju kontroliše Rusija i veruje se da bi mogli da budu deo razmene zarobljenika.
  • Vadim Šišimariv, 21-godišnji ruski vojnik, naći će se danas pred sudom u Kijevu zbog optužbi da je počinio ratni zločin. Ukoliko bude proglašen krivim, suočava se sa potencijalnom doživotnom kaznom zatvora.