Ruski vojnik se izjasnio krivim, preti mu doživotna: Prvo suđenje za ratne zločine u Ukrajini

0
EPA-EFE/TANYA GORDIENKO

Prvi ruski vojnik kome se sudi za ratne zločine u Ukrajini tokom invazije Moskve izjasnio se krivim za ubistvo nenaoružanog civila. Vadim Šišimarin, 21, pojavio se u kijevskom okružnom sudu u Solomjanskom optuženom za ratne zločine i ubistvo s predumišljajem.

Šišimarin je optužen da je 28. februara ubio nenaoružanog civila, 62-godišnjeg muškarca u severoistočnom ukrajinskom selu Čupahivka.

Upitan na sudu da li je kriv za optužbe, uključujući ratne zločine i ubistvo s predumišljajem, Šišimarin je odgovorio sa “da”.

Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna doživotnog zatvora. Ukrajinski državni tužioci rekli su da su Šišimarin – narednik iz sibirskog regiona Irkutsk – i još četvorica ruskih vojnika pucali na i ukrali automobil u privatnom vlasništvu kako bi pobegli nakon što je njihova kolona bila meta ukrajinskih snaga.

Vojnici su se odvezli u selo Čupahivka gde su videli nenaoružanog 62-godišnjeg muškarca kako vozi bicikl i priča telefonom, rekli su oni. Tužioci su rekli da je Šišimarinu drugi vojnik naredio da ubije civila kako bi ga sprečio da izveštava o prisustvu Rusa. Iz automatske puške kalašnjikov ispalio je nekoliko hitaca kroz otvoreni prozor automobila u glavu civila, rekli su. Civil je preminuo na licu mesta.

“On razume za šta je optužen”, rekao je njegov advokat Viktor Ovsjanikov, ali nije otkrio na koji način će odbrana pokušati da opovrgne optužbe, prenosi Gardijan.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je Šišimarin sarađivao sa istražiteljima i priznao da se incident dogodio samo četiri dana nakon početka ruske invazije.

Tužioci su saopštili da je Šišimarin komadovao tenkovskom jedinicom kada je ona iznenada bila napadnuta.

Glavna tužiteljka Irina Venediktova rekla je da ovo nije jedini slučaj koji se trenutno vodi za ratne zločine.

“Trenutno imamo 11.000 slučajeva ratnih zločina i preko 40 osumnjičenih. Ovim suđenjem želimo da pokažemo da svi koji su načinili zločine na teritoriji Ukrajine, moraju za to i odgovarati”.