Rat u Ukrajini: Napredak u pregovorima oko izvoza žita, “Moskva bi diktirala uslove mirovnih pregovora”, Kijev se pribojava rata na zimu

0
EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Sto četrdeset sedmi dan rata u Ukrajini. Lider Irana Ali Hamenei rekao je da je Rusija morala da reaguje i pokrene rat, inače bi to uradio neko drugi. Vladimir Putin je najavio da bi ruska blokada na izvoz ukrajinskog žita uskoro mogla da bude podignuta. Dmitrij Medvedev tvrdi da će Moskva diktirati ulosve mirovnih pregovora ukoliko do njih dođe.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

14.14 – Postaje sve izvesnije…

13.00 – Deceniju od kako je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon o “stranim agentima” obeležili su rastući strah ruskih vlasti od kritičkih glasova u društvu i novi, sve represivniji zakoni usmereni na opoziciju, civilno društvo, nezavisne medije, navodi se u Deklaraciji Visokog predstavnika EU povodom 10. godišnjice tog zakona.

Zakon, usvojen na današnji dan 2012, bio je prvi od nekoliko, uključujući zakon o “nepoželjnim organizacijama” iz 2015. i “zakon o lažnim vestima” iz 2022, donetih sa ciljem da se utiša i vrši pritisak bez presedana na rusko civilno društvo, političku opoziciju i nezavisne medije.

Ekspanzija restriktivnih zakona usvojenih od početka agresije na Ukrajinu, uključujući zakon o tzv. lažnim informacijama o upotrebi oružanih snaga Ruske Federacije (“zakon o lažnim vestima”), za cilj ima da Ruse dodatno liši nezavisnih informacija o nelegalnim akcijama i zločinima ruskih snaga u Ukrajini.

“Sve veća represija je stoga značajan faktor koji omogućava rusku agresiju u inostranstvu i ljudi u Ukrajini za to plaćaju veliku cenu”, ističe se u Deklaraciji Visokog predstavnika EU.

12.02 – Nove optužbe…

11.33 – Troje civila je ubijeno, a jedna osoba je ranjena u ruskom granatiranju Harkova, prenosi Interfaks. Informaciju je prethodno objavio regionalni guverner Oleg Sinjehubov.

10.38 – Sirija prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom, javila je državna novinska agencija Sana, pozivajući se na izjave diplomate iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Potez Damaska je odgovor na sličnu odluku Ukrajine, preneo je Tass.

„Ukrajinska Vlada praktično nije imala odnose sa Sirijom od 2018. godine, kada je odbila da izda vize sirijskim diplomatama u Ambasadi u Kijevu“, navodi se u izjavi neimenovanog diplomate.

9.52 – Rojters prenosi da su ukrajinske snage granatirale most Antonovski u okupiranom Hersonu. Prema informacijama do kojih je došla agencija TASS, most je tom prilikom prilično oštećen i zatvoren je za saobraćaj.

8.58 – SAD i njene saveznice razmatraju započinjanje obuke za ukrajinske pilote kao deo dugoročnog programa kojim bi se pružila pomoć vazduhoplovnim snagama Ukrajine.

8.00 – Kratak rezime…

  • Putin je izjavio da ne vidi želju Ukrajine da ispuni uslove koji su dogovoreni u martovskim preliminarnim mirovnim pregovorima.
  • Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da se Rusija priprema za aneksiju još nekih delova ukrajinske teritorije.
  • Zelenski je rekao da od posete svoje supruge Sjedinjenim Američkim Državama očekuje “značajne rezultate”.
  • Ukrajinski poljoprivrednici primiće od SAD pomoć u vidu programa vrednog 100 miliona dolara.