Fon der Lajen: “Potpuni prekid dotoka ruskog gasa u Evropu je verovatan scenario”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Potpuni prekid dotoka ruskog gasa u Evropu je “verovatan scenario”, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a Komisija predlaže da države članice smanje potrošnju gasa za 15 posto do marta 2023. godine.

„Rusija nas ucenjuje. Rusija koristi energiju kao oružje. I stoga, u svakom slučaju, bilo da se radi o delomičnom, velikom prekidu ruskog gasa ili potpunom prekidu isporuka, Evropa mora biti spremna“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare u Briselu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Evropska unija je danas predstavila hitne planove za zemlje da smanje svoju potrošnju gasa za 15 posto do marta, upozoravajući ih da bi bez velikih rezova sada mogle imati problema s energentom tokom zime ako Rusija prekine isporuke.

Države EU ubrzale su pripreme za moguću potpunu obustavu ruskog plina

i utrkujuju se da napuniti svoja skladišta gasa pre zime i izgrade tampon u slučaju da Moskva dodatno ograniči isporuke u znak odmazde za evropsku podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

Desetak zemalja EU već se suočava sa smanjenim ruskim isporukama, a zvaničnicu EU kažu da je verovatno potpuno obustavljanje ruskog plina.

Uredbu o smanjenju za 15 posto treba da odobri većina zemalja EU.

Diplomati zemalja EU trebalo bi o tome da raspravljaju u petak, 22. jula, s ciljem da se to odobri na hitnom sastanku ministara energetike zemalja 26. jula.

„Ako budemo čekali, biće skuplje i to će značiti da ćemo plesati uz rusku melodiju“, rekao je jedan zvaničnik, preneo je Rojters.

Međunarodni monetarni fond prošle sedmice je upozorio da bi smanjenje gasa iz Rusije moglo gurnuti evropske privrede u recesiju, pojačavajući gasnu krizu zbog koje su računi potrošača skočili.

Moskva je sa 40 odsto snabdevala gasom EU pr invazije na Ukrajinu, ali protok u Evropu iz Rusije od tada je pao ispod 30 posto proseka 2016-2021.