Rat u Ukrajini: Kijev tvrdi da je započeo kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti; borbe u Donjecku; nastavlja se sa izvozom žita

0
EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Sto pedeset drugi dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage tvrde da su prešle u kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti a borbe se vode i u Donjeckoj oblasti. Iz Ankare poručuju da se preduzimaju napori da se što pre pokrene izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more. Kijev poručuje da su spremni da izvezu 60 miliona tona žitarica.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

16.00 – Najmanje dva civila su poginula i 10 je ranjeno u ruskom granatiranju na istoku Ukrajine u prethodna 24 sata, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ruske snage su u regionu Donjeck, koji je u središtu njihove ofanzive, izvele artiljerijske napade na gradove Avdejevka, Kramatorsk i Konstantinovka, dok je u vazdušnom napadu na Bahmut oštećeno najmanje pet kuća, naveo je kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

9.48 – Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) koja je, kako prenosi Gardijan, okupirala deo istočne Ukrajine, tvrdi da je u granatiranju ukrajinskih snaga u poslednja 24 sata ubijen jedan civil, a da se dva civila povređena.

9.25 – Istraživanje…

8.25 – “Ukrajina kao država zapravo više ne postoji, tamo se vrši pljačka zapadnog novca”, smatra zamenik načelnika Hersonske oblasti na jugu Ukrajine Kiril Stremousov.

“Objektivno govoreći, sada se tamo jednostavno pljačka sav taj novac koji im daje Zapad”, naglasio je Stremousov, a prenosi RIA Novosti.

8.09 – Izjava…

7.10 – Kratki rezime:

Rusija je saopštila da su njene snage pogodile ukrajinski ratni brod i protivbrodske rakete “harpun” koje su isporučile SAD u luci Odesa. Rusija je u subotu gađala glavnu luku Ukrajine visoko preciznim projektilima, samo 12 sati nakon što je Moskva potpisala sporazum sa Ukrajinom da dozvoli nadgledani izvoz žitarica iz južnih ukrajinskih luka.

Ukrajina predviđa da će do septembra ponovo zauzeti južni region Hersona, rekao je pomoćnik načelnika Hersonske oblasti Sergij Klan.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da je rat koji ruski predsednik Vladimir Putin vodi protiv Ukrajine takođe “rat protiv jedinstva Evrope”. 

Ukrajina je rekla da će nastaviti sa izvozom žitarica uprkos napadima. Ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao je da će “nastaviti tehničke pripreme za pokretanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz naših luka”.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Kairu da će bezbednost brodova sa ukrajinskim žitom u Crnom moru, zajedno sa Rusijom i Turskom, obezbeđivati i treća strana, ali nije naveo o kojoj je zemlji reč.

(Gardija, Rojters, BBC, Beta)