EU države revidiraju plan o smanjenju potrošnje gasa

0
EPA-EFE/FILIP SINGER

(Beta) – Zemlje Evropske unije (EU) nastoje da ublaže plan kojim se od 27 članica zahteva da smanje potrošnju gasa za 15 odsto od avgusta do marta, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) i dodaje da bi novi predlog trebalo da odobre minisitri energetike zemalja EU na sutrašnjem sastanku.

Revidirani plan, koji danas razmatraju diplomate, izradila je Češka kao predsedavajuća EU, a trebalo bi da ga odobri većina od najmanje 15 zemalja EU kako bi postao zakon.

Novim predlogom u koji je agencija Rojters imala uvid, zadržao bi se dobrovoljni cilj za sve zemlje da ograniče upotrebu gasa, ali bi se postavili drugačiji obavezni ciljevi, a predviđa se i niz izuzetaka.

Zemlje koje nemaju veze s gasovodima EU bile bi izuzete, što bi moglo pokriti ostrvske zemlje poput Irske i Malte, a one s velikim količinama uskladištenog gasa mogle bi se suočiti s nižim ciljevima za ograničene potražnje.Države koje izvoze gas u druge zemlje takođe bi se mogle suočiti s nižim ciljevima, verovatno uključujući Španiju, koja se ne oslanja na Rusiju za dostavu gasa i bila je među najčvršćim protivnicima predloga EU. Kritični sektori poput hemijske industrije i industrije čelika takođe bi mogli biti izuzeti.

Novi predlog stavlja nacionalne vlade, a ne Komisiju, kao nadležne za proces obavezivanja cilja, što se može učiniti samo uz podršku većine zemalja, prenosi RSE.

Evropska komisija predložila je prošle sedmice da 27 država članica EU smanje potrošnju gasa za 15 odsto od avgusta do marta. Cilj bi bio dobrovoljan, ali bi ga Komisija mogla učiniti obavezujućim u hitnim slučajevima snabdevanja gasom. Taj plan naišao je na otpor niza vlada, pri čemu su neke odlučno protiv obavezujućih rezova, a druge nisu voljne da dopuste da Brisel kontroliše njihovu potrošnju energenata.