Rat u Ukrajini: Bajden indirektno optužio Rusiju za genocid; Moskva upozorila SAD i NATO vojni transport; Rusi tvrde da se 1000 ukrajinskih vojnika u Marijupolju predalo

1
(Beta/AP Photo/Felipe Dana, File)

Četrdeset deveti dan rata u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje da će biti ispunjeni svi ciljevi operacije u Ukrajini, navodeći da su pregovori s Kijevom zapali u ćorsokak, dok je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden prvi put indirektno optužio ruskog predsednika za genocid u Ukrajini. Kijev tvrdi da su pregovori teški, ali da se nastavljaju.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije događaje o ratu u Ukrajini pratite, iz sata u sat, na sajtu Nedeljnika.

16.37 – Rusi nisu sigurni u to da li Medvedčuk želi da se oni uključe u rešavanje njegovog slučaja…

16.15 – Velika Britanija i Holandija su preuzele kontrolu neba nad Rumunijom i Bugarskom kao deo odgovora na sukob u Ukrajini, saopštio je danas NATO.

Portparolka NATO-a Oana Lundjesku napisala je na svom Tvirer nalogu da će “britanski Tajfuni zameniti italijanske Eurofajtere u Rumuniji a francuski F-35 zameniti španske Erufajtere u Bugarskoj”.

NATO se za sada ne uključuje direktno u rat Rusije protiv Ukrajine jer bi, kako navode zapadni zvaničnici, to izazvalo početak Trećeg svetskog rata. (Beta)

15.39 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Rusija ne slaže sa izjavom predsednika SAD Džozefa Bajdena da je politika Rusije u Ukrajini genocidna.

Peskov je novinarima rekao da su takve izjave “teško prihvatljive” za predsednika SAD.

“Kategorički se ne slažemo sa njima. Smatramo neprihvatljivim pokušaj ovakvog iskrivljavanja situacije, tim pre – to je teško prihvatljivo za predsednika Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Peskov.

Naveo je su SAD “zemlja koja je počinila dobro poznata dela u toku moderne i novije istorije”.

15.10 – Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da će njegova zemlja na američka i NATO vozila koja prevoze oružje u Ukrajinu gledati kao na “legalne vojne mete”.

“Upozoravamo američke i NATO transportere oružja koji prolaze kroz Ukrajinu da ćemo ih posmatrati kao vojne mete”, rekao je Rjabkov.

“Želimo da uverimo SAD i druge zemlje Zapada da će svi pokušaji usporavanja naše specijalne operacije, kao i šteta nanesena ruskim formacijama u Donjecku i Lugansku biti oštro potisnuti”.

15.02 – Letonija će obučiti ukrajinske vojnike da upravljaju dronovima nakon što su joj dve letonske kompanije isporučile bespilotne letelice dronove, saopštilo je ministarstvo odbrane.

“U ovom trenutku moramo učiniti sve što možemo da promovišemo pobedu Ukrajine i odbranimo njene principe samoopredeljenja i suvereniteta”, rekao je ministar odbrane Artis Pabriks.

Letonija je Ukrajini već obezbedila, između ostalih zaliha, protivvazdušne sisteme Stinger, ali i oružje, ličnu opremu, zalihe suve hrane, municiju, protivtenkovsko oružje, u vrednosti većoj od 200 miliona evra. (Beta)

14.48 – Velika Britanija će uvesti sankcije za još 178 pojedinaca za koje se smatra da “podržavaju ilegalne otcepljene regione” u istočnoj Ukrajini, saopštila je kancelarija za spoljne poslove ove zemlje, a prenosi Gardijan.

14.16 – Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan posetio je Buču gde je rekao da se “Ukrajina pretvorila u mesto zločina”.

“Moramo da sklonimo maglu izazvanu ratom kako bismo došli do istine. To zahteva nezavisnu istragu”, rekao je Kan.

On je dodao da forenzički tim mora pratiti dokaze i biti “otvorenog uma”.

14.09 – Slično razmišlja i Švedska…

13.06 – Premijerka Finske Sana Marin rekla je da će njena zemlja odlučiti da li će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu u narednim nedeljama.

12.28 – Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija može bez problema da preusmeri izvoz svojih energenata od Zapada ka zemljama kojima su oni potrebni, prenosi Gardijan, pozivajući se na agenciju Rojters.

Putin je takođe rekao da domaća upotreba nafte, gasa i uglja može biti povećana.

On je optužio “neprijateljske države” za uništavanje lanaca dopremanja na ruskom Arktiku, a nekima od zemalja je zamerio njihovo neispunjavanje ugovorenih obaveza, što je Rusiji stvorilo određene probleme.

11.48 – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Rusiju u svojoj poruci parlamentu Estonije zbog navodne upotrebe fosfornog oružja prilikom napada na njegovu zemlju, prenosi Gardijan.

Međutim, Zelenski nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrepili njegovu tvrdnju.

11.14 – Najmanje sedam ljudi je ubijeno, a 22 ranjeno u granatiranju ukrajinske regije Harkov u poslednja 24 sata, rekao je guverner ove oblasti Oleh Sinegubov.

Prema njegovim informacijama, među ubijenima je i dvogodišnji dečak.

Ova informacija još uvek nije potvrđena od strane nezavisnog izvora.

11.08 – Još jedna u nizu poseta…

10.40 – Portparol Ministarstva odbrane Ukrajine rekao je da nema informacije o navodnoj predaji vojnika 36. marinske brigade koje mje saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.

9.58 – 1.026 vojnika ukrajinske 36. marinske brigade predalo se u Marijupolju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi Gardijan.

Ovakav ishod se mogao očekivati, s obzirom na to da su pripadnici ove brigade juče saopštili da ih čeka verovatno poslednja bitka, usled nedostatka municije.

9.45 – Satelitski snimci koje je Maxar Technologies snimio u ponedeljak pokazuju da se ruske snage preraspoređuju i kreću u istočnu Ukrajinu, javlja CNN.

Izvestan broj vojnih snaga primećen je duž glavnog autoputa i koridora koji vodi od gradova Soloti i Valujki u regionu Belgorod na zapadu Rusije, ka granici sa Ukrajinom.

9.02 – Rusija je u sredu saopštila da su tvrdnje Sjedinjenih Država i Ukrajine da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini dezinformacija jer je Moskva uništila svoje poslednje zalihe takvog naoružanja još 2017. godine, prenosi Gardijan.

8.35 – Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk tvrdi da trenutno nema mogućnosti da se otvore humanitarni koridori.

“Ruske trupe krše dogovor, blokiraju autobuse što čini evakuaciju opasnom”, dodaje Vereščukova.

Ističe da se radi na tome da se koridori otvore što je pre moguće. Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko kaže više od 100.000 stanovnika tog opkoljenog grada čeka evakuaciju.

8.10 – Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da se više od 1.000 ukrajinskih marinaca predalo u Mariupolju i pozvao preostale snage koje se nalaze u čeličani “Azovstal” da se predaju.

“Unutar ‘Azovstala’ u ovom trenutku ima oko 200 ranjenih koji ne mogu da dobiju nikakvu medicinsku pomoć”, istakao je Kadirov u svojoj objavi. “Za njih i sve ostale bilo bi bolje da prekinu ovaj besmisleni otpor i odu svojim porodicama”, dodao je.

U ranijim objavama, Kadirov je obećao da će nastaviti sa naporima za zauzimanjem Marijupolja kao i da namerava da se bori za zauzimanje drugih ukrajinskih gradova, uključujući Kijev.

Na slikama ruske televizije prikazani su ukrajinski vojnici kako se kreću ulicom s sa podignutim rukama. Jedan od vojnika je prikazan kako drži ukrajinski pasoš.

7.33 – Evo i snimka Bajdenovog govora u kom je, između ostalog, indirektno optužio Rusiju i predsednika te zemlje Vladimir Putina za genocid u Ukrajini.

7.26 – Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je saopštio da je ukrajinska u Služba bezbednosti (SBU) u specijalnoj operaciji uhapsila oligarha Viktora Medvedčuka, Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini, piše Gardijan. Fotografija šefa političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život Viktora Medvedčuka sa lisicama na rukama postavljena je na Telegram nalogu Zelenskog.

Zelenski je predložio da ga pusti u Rusiju u zamenu za Ukrajince koje su zarobile ruske snage. Zelenski je takođe upozorio Rusiju da je Medvedčuk primer.

“Ni bivši oligarh nije pobegao, a da ne govorimo o mnogo običnijim ruskim kriminalcima. Pronaći ćemo ih sve”, istakao je Zelenski.

Priču o hapšenju Medvedčuka pročitajte na linku ispod.

7.20 –  Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da sposobnost Amerikanaca da plate benzin ne bi trebalo da zavisi od toga da li će neki diktator na drugom kraju sveta započeti rat i “počiniti genocid”.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev da prokomentariše ovu izjavu predsednika SAD, prenosi Rojters.

Bajden je više puta nazivao ruskog predsednika Vladimira Putina ratnim zločincem, ali do sada nije izjavljivao da je u Ukrajini počinjen genocid, dodaje britanska agencija.

7.15 – Kratki rezime:

  • Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden prvi put indirektno je optužio „diktatora“ Vladimira Putina za “genocid u Ukrajini”. Reagovao je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je pohvalio Bajdenovu izjavu kao “istinite reči pravog lidera”.
  • Generalštab ruske vojske poručuje da Moskva ne odustaje od pokušaja vraćanja Izjuma, grada udaljenog stotinak kilometara od Harkova, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Tvrde da su u fazi preuzimanja potpune kontrole nad Marijupoljom i da ojačavaju odbrambene položaje u smeru crnomorske luke Mikolajev.
  • Gradonačelnik opkoljenog južnog lučkog grada Marijupolja kaže da su njegovi saradnici onemogućeni da nastave sa prebrojavanjem stradalih u tom gradu zbog “uličnih borbi sa Rusima”. Dodaje da je, prema najnovijoj proceni, u Marijupolju poginulo oko 21.000 civila.
  • Ukrajina i Rusija pojačavaju svoje vojne snage u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa nakon što je Moskva promenila fokus svojih vojnih akcija ka tom regionu.
  • Ruski predsednk Vladimir Putin ocenjuje da je ono što se dešava u Ukrajini tragedija, ali da Rusija nije imala drugi izbor. Kraj rata će, kaže, zavisiti od intenziteta sukoba. Prema njegovim rečima, snimci i fotografije tela razbacanih po ukrajinskom gradu Buča su lažni. Naglašava da je Ukrajina odstupila od dogovora sklopljenih u Istanbulu i da su zato pregovori zapali u ćorsokak.
  • Sa druge strane, šef ukrajinske delegacije na razgovorima sa Rusijom David Arahamija ističe da su netačne tvrdnje da je Kijev navodno odustao od dogovora iz Istanbula.
  • Francuski forenzičari stigli su u Buču kako bi pomogli ukrajinskim vlastima da ustanove šta se zaista dogodilo u tom gradu, dok iz Kijeva poručuju da će ispitati neproverene informacije da je Rusija možda koristila hemijsko oružje za vreme opsade Marijupolja. Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je da postoji teorija da bi to mogla da bude fosforna municija. Demanti stiže od proruskih snaga u Donbasu: “U pokušajima da preuzmemo potpunu kontrolu nad Marijupoljom nismo koristili hemijsko oružje uprkos optužbama Kijeva”, rekao je zamenik načelnika Narodne milicije Donjecka, Eduard Basurin.

(Gardijan, BBC, Rojters, Beta)

1 KOMENTAR

  1. Ovaj Biden nije čak ni šarlatan,on se više ne snalazi u vremenu i prostoru i prema trećim licima i događajima.

Comments are closed.