Uhapšen jedan od najbogatijih Ukrajinaca, Putinov “lični prijatelj”: Na početku rata pobegao iz kućnog pritvora, prerušio se u ukrajinskog vojnika

0
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je saopštio da je ukrajinska u Služba bezbednosti (SBU) u specijalnoj operaciji uhapsila oligarha Viktora Medvedčuka, Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini, piše Gardijan.

Fotografija šefa političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život Viktora Medvedčuka sa lisicama na rukama postavljena je na Telegram nalogu Zelenskog.

“Specijalna operacija je izvedena zahvaljujući SBU. Bravo. Detalji kasnije”, navodi se u poruci uz objavljenu fotografiju Medvedčuka kako sedi u lisicama u maskirnom odelu i sa lisicama.

Na zvaničnom Tviter nalogu SBU ubrzo je objavljena još jedna fotografija uhapšenog Medvedčuka, a u opisu se ističe da se oligarh “prerušio u ukrajinskog vojnika, noseći njihovu vojnu uniformu”.

Ranije je Državni istražni biro (SBI) Ukrajine saopštio da je ukrajinski sud dozvolio hapšenje Medvedčuka.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i od tada mu se gubi trag. Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Medvedčuk je jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini, a magazin Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 620 miliona dolara. U Ukrajini Medvedčuk se smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva “ličnim prijateljem”.