Rat u Ukrajini, 114. dan: EK prdlaže status kandidata za zvanični Kijev; Džonson iznenada posetio Zelenskog; u fabrici “Azot” zarobljeno 550 civila

0
EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK

Rat u Ukrajini – 114. dan. I dalje se vode žestoke borbe za Severodonjeck, a u fokusu je fabrika “Azot” u kojoj se nalazi više od 550 civila. Ukrajinski predsednik poručuje zapadnim partnerima da “što više oružja pošalju, to će Ukrajinci pre osloboditi svoje teritorije”.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini, i ukrajinskoj krizi, pratite na sajtu Nedeljnika.

20.13 – Nakon što je Evropska komisija danas predložila Ukrajinu kao kandidata za pridruživanje EU, predsednica ovog tela Ursula fon der Lajen razgovarala je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

“Ukrajinci mogu da računaju na podršku Evropske komisije dok nastavljaju svoj put ka pridruživanju Evropskoj uniji”, napisala je fon der Lajen na svom Tviter profilu.

19.00 – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je većina ruskih raketnih napada usmerena na civile i civilnu infrastrukturu. Meta ruskih udara su prema njegovom mišljenju uglavnom bolnice, škole i stambene zgrade.

18.13 – Boris Džonson je prilikom svoje posete Ukrajini rekao da je njegova zemlja spremna da pokrene veilku trenažnu operaciju za ukrajinske snage kojoj bi moglo da pristupi i do 10.000 vojnika na svakih 120 dana.

17.12 – Premijer Velike Britanije Boris Džonson iznenada je posetio Kijev kako bi se ponovo sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

On je u poslednjem trenutku otkazao svoj odlazak na samit u Donkasteru gde je trebalo da se obrati lokalnim odbornicima i predstavnicima svoje stranke.

16.05 – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je stvarni interes ljudi u Evropi ostavljen po strani nakon što je Ukrajina prišla korak bliže članstvu u EU, a pošto je Evropska komisija preporučila toj zemlji da dobije status kandidata.

Putin je morao da odloži svoj govor na Medjunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu zbog sajber-napada koji je onemogućio usluge, saopštio je Kremlj, prenosi BBC.

15.39 – Evropska komisija (EK) je danas preporučila davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU, a o rešenju za ukrajinske teritorije pod ruskom kontrolom razgovaraće se tek na kraju pregovora s Kijevom, isto kao o statusu Kosova u pregovorima Unije sa Srbijom.

Visoki funkcioner EK zadužen za proširenje Unije izjavio je u Briselu da će se “pitanje geografskog dosega teritorijalnih granica Ukrajine razjasniti u poslednjoj fazi pregovora o članstvu”.

13.11 – Reakcije…

12.21 – Kaže Ursula Fon der Lajen

11.11 – Izveštaj…

10.45 – Ukrajina je objavila pojedinosti izgradnje ruskog mosta preko Kerčkog moreuza do Krima što upućuje na pretnju da će gađati tu ključnu saobraćajnicu do poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba objavila je, kako navodi, zvanične ruske građevinske podatke o mostu, iako nije bilo moguće odmah utvrditi autentičnost dokumenta od gotovo 300 stranica. Dokument je objavljen dan pošto je ukrajinski general Dmitro Marčenko rekao da će most biti “meta broj jedan“ ako Kijev dobije potrebno oružje. General Marčenk je rekao da je Moskva koristila most za transport zaliha na Krim i južnu Ukrajinu.

10.26 Najmanje 1.348 civila je ubijeno tokom bitke za Marijupolj, uključujući 70 dece, izjavila je visoka zvaničnica Ujedinjenih nacija.

10.25 – Nove odluke i jedno zabranjeno slovo.

Kratak rezime:

Načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da stotine civila koji se kriju u hemijskoj fabrici “Azot” u gradu Severodonjecku više nisu u mogućnosti da se evakuišu zbog neprekidnih ruskih artiljerijskih napada.

Prethodno su proruske snage u Luganskoj oblasti najavile da će ponovo otvoriti humanitarni koridor.

Moskva je najavila i mogućnost nastavka pregovora, što je naišlo na kritiku Кijeva. Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak je rekao da je to zapravo pokušaj da se zavara svet i da se zatim zarije nož u leđa Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je tražio od Zapada da poveća isporuke oružja, poručujući da će “što više oružja budu dobili, pre osloboditi svoje teritorije”.

(BBC, Gardijan, Rojters, Beta)