UN: “Humanitarna situacija u Donbasu alarmantna”

0
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

(Beta-AFP) – Posle četiri meseca ruske invazije, humanitarna situacija u Ukrajini, a posebno u Donbasu je “ekstremno alarmantna”, saopštile su danas UN dok se nastavljaju borbe ukrajinske i ruske vojske na istoku zemlje.

“Humanitarna situacija u celoj Ukrajini, posebno na istoku u Donbasu je ekstremno alarmantna i nastavlja brzo da se pogoršava”, navela je Kancelarija UN za humanitarna pitanja (OCHA).

Prema agenciji, situacija je posebno zabrinjavajuća u Severodonjecku i okolini, poslednjem džepu ukrajinskog otpora u oblasti Lugansk koja je gotovo cela pod ruskom kontrolom.

Agencija UN je ukazala da je smanjen pristup pijućoj vodi, hrani i struji kao posledica borbi koje stalno jačaju, a zbog čega civilno stanovništvo plaća visoku cenu.

OCHA je izrazila žaljenje što dve zaraćene strane još nisu postigle dogovor da se olakša evakuacija civila ili dozvoli pristup humanitarne pomoći u Severodonjeck i susedni grad Lisičansk koji su pod konstantnim granatiranjem više dana.

“U celoj zemlji stambene četvrti i civilna infrastruktura se stalno pogađaju, zbog čega je više civila ubijeno ili ranjeno”, navela je agencija UN-a.

Dodala da su uprkos ogromnim teškoćama UN i njeni humanitarni partneri uspeli da stignu do 8,8 miliona ljudi širom Ukrajine od početka rata krajem februara.

Prema poslednjem bilansu UN od 15. juna, 4.452 civila su ubijena, a 5.531 ranjen od početka ruske invazije 24. februara. UN redovno ističu da je taj broj verovatno mnogo veći.