Raste broj stradalih u Boliviji: Demonstracije se nastavljaju, Morales i dalje popularan u ruralnim oblastima

0
Foto: Tanjug-AP

Međuamerička komisija za ljudska prava saopštila je da su još četiri osobe poginule na demonstracijama u Boliviji. Od početka krize i protesta krajem oktobra zabeležena su najmanje 23 smrtna slučaja.

Prema podacima Organizacije američkih država, na protestima su od petka povređene najmanje 122 osobe.

Bolivijska vojska i policija su u petak otvorile vatru na pristalice doskorašnjeg predsednika Eva Moralesa u gradu Sakaba.

Tanjug (AP Photo/Juan Karita)

Direktor bolnice u tom gradu je rekao da su svi mrtvi i najveći deo ranjenih pogođeni iz vatrenog oružja i rekao da se radi o najgorem nasilju u njegovoj 30-ogodišnjoj karijeri.

Morales je na Tviteru naveo da se dogodio “masakr” i prelaznu vladu samoproglašene predsednice Henin Anjes opisao kao diktaturu.

Tanjug (AP Photo/Juan Karita).

“U ime demokratije, ako privremena vlada ne želi da učestvujem na novim izborima, nema problema. Samo se pitam odakle toliki strah od Eva. Ipak, spreman sam da postavim prioritete ako će to da donese mir Boliviji”, naveo je Morales.

On se nalazi u Meksiku, gde je dobio azil nakon što je u nedelju podneo ostavku pod pritiskom vojske i pretnji njegovim saradnicima.

Demonstranti su naveli da je pucano kada su pokušali da prođu vojni kontrolni punkt.

Anjes je u petak izjavila da Moralesu neće biti dozvoljeno da se kandiduje na novim izborima, kao i da bi mogao biti optužen za izbornu krađu ako se vrati u Boliviju. Morales tvrdi da je još legalni šef države pošto parlament nije usvojio njegovu ostavku.

Najkritičnija je situacija u ruralnim oblastima provincije Kočabamba, gde su Indijanci većina i gde Evo Morales ima najviše pristalica.

Tanjug (AP Photo/Juan Karita)

Konzervativna opozicija, koja je uspela na vlast bez većine u parlamentu, želi da pre svega spreči učešće Moralesa na predstojećim izborima, jer je još najpopularniji političar kod većinskog domorodačkog stanovništva.

“On je živeo kao bogataš, a govorio je u ime siromašnih. Ovo je ono što je on hteo da sakrije. Iz ovih detalja se vidi zašto nikada nije dozvolio posete na 23. spratu”, rekla je nova ministarka za komunikacije Roksana Lizaraga.

Nova predsednica Bolivije optužila je bivšeg predsednika Moralesa za talas nasilja

“Iznenađena sam žestinom nasilja koje je oblikovala vlast Eva Moralesa. Odlučni smo da smirimo situaciju, ali ne postoji za to želja druge strane. Preovladala je iracionalnost i nema dijaloga iako smo tražili posredovanje Ujedinjenih nacija, crkve… iako smo ponudili garancije članovima Socijalističkog pokreta”, rekla je Žanin Anjes.

Privremena vlada Bolivije zatražila je od venecuelanskih i kubanskih zvaničnika da napuste zemlju, uključujući i kubanske lekare, optužujući ih da podstiču nemire.

UN su osudile “bespotrebnu i nesrazmernu upotrebu sile” policije i vojske u Boliviji.