Rašković Ivić: Mi smo za prelaznu vladu; Đukanović: To može samo posle revolucije…

0
Foto: Printscreen N1

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je u emisiji Upitnik da opozicija zahteva odlaganje izbora, kako bi fer izborni uslovi važili devet meseci pre izlaska građana na birališta, kao i formiranje prelazne vlade koja bi omogućila takve uslove i garantovala sprovođenje dogovorenog, prenosi N1.

“Tražimo sporazum po kojem bi fer izborni uslovi važili devet meseci od dana potpisivanja tog dokumenta. U prelaznoj vladi bi svakim ministarstvom upravljali koministri. Mi smatramo da je Srbija u hladnom građanskom ratu i da stvar samo što nije eksplodirala”, rekla je Sanda Rašković Ivić u “Upitniku” na Radio-televiziji Srbije.

Sanda Rašković Ivić je navela da su predstavnici Saveza za Srbiju taj predlog nedavno u Beogradu preneli delegaciji Evropskog parlamenta, koja ga je “primila k znanju”. 

Funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je, govoreći o predlogu dela opozicije da se formira prelazna vlada, rekao da se prelazne vlade formiraju samo nakon revolucija i kriznih situacija. On je dodao da deo opozicije, “agresivna manjina”, pokušava da izazove podeljenost društva u Srbiji kojim bi opravdala svoj predlog o prelaznoj vladi. 

Đukanović je dodao da je na poslednjem sastanku u petak bilo pomaka po tom pitanju. O opoziciji okupljenoj oko Saveza za Srbiju je rekao da je tražila posredovanje iz Evrope, ali da je odbila učešće kada su posrednici došli. 

Prema njegovom mišljenju, opozicija je vlastima podnela nerešive zahteve, samo kako bi imala razlog za bojkot.