Nakon obeležavanja Svetskog dana borbe protiv multipla skleroze, Društvo multiple skleroze Srbije je pokrenulo javnu kampanju „Rana dijagnoza – naša najveća šansa“.  

Kampanja ima za cilj da ohrabri pacijente da se, čim prepoznaju neke od najčešćih simptoma MS-a, jave svom lekaru opšte medicine i učine prvi korak u dijagnostikovanju ove bolesti. U Društvu MS Srbija veruju da će kampanja inspirisati i lekare opšte medicine u prepoznavanju prvih znakova ove bolesti koji se javljaju kod veoma mladih ljudi, između 20. i 40. godine.

„Kako umetnost oduvek ima jak uticaj na društvene promene, odlučili smo se da kampanju koja ima za cilj da alarmira javnost i ukaže na važnost ranog dijagnosticiranja multiple skleroze realizujemo upravo kroz kreativne ilustracije prvih simptoma MS bolesti. Pred ilustracijama duple slike u vidu, osećaja teških nogu tzv. pamuk hoda, MS zagrljaja – osećaja neprekidnog jakog zagrljaja, utrnulosti ruku i nogu, vrtoglavice, naši sugrađani će zaista zastati i nesvesno sami sebi uraditi inicijalni test. Kampanja će biti aktivna na biblordima i u gradskom prevozu u Beogradu, kao i domovima zdravlja širom Srbije, te verujemo da će je videti veliki broj sugrađana i da će imati planirani efekat“, izjavila je Vesna Savić, PR Društva multiple skleroze Srbije.

MS je bolest od koje u Srbiji, u ovom trenutku, boluje oko 9.000 osoba, a bolest pogađa centralni nervni sistem (mozak i kičmenu moždinu). Upravo zbog velikog broja nespecifičnih simptoma MS, pacijenti ih smatraju posledicama umora, nervoze, problema sa cirkulacijom ili kičmom i ne javljaju se svom lekaru. Sa druge strane, lekari ne dovode u pitanje svakodnevnu preopterećenost, pa nespecifične simptome MS pripisuju današnjem veoma dinamičnom i stresnom životu mladih.

Prepoznavanje ranih siptoma je zaista najveća šansa za obolele zato što upravo tada adekvatna terapija ima najbolje efekte. Uz raniju dijagnozu MS postoji šansa da se prirodni tok bolesti promeni, kao i da se trenutak do nastanka određenog stepena invaliditeta značajno odloži.  

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.