Rama o incidentu na koncertu Bregovića: “Srednjovekovna histerija…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Albanska policija uhapsila je dvoje ljudi zbog bacanja suzavca za vreme koncerta muzičara Gorana Bregovića koga mnogi u zemlji kritikuju da nije osudio rat na Kosovu 1998-1999.

U saopštenju policije se navodi da je 21-ogodišnji Redon Leka uhapšen zbog bacanja kanistera sa suzavcem dok je Bregović nastupao na Festivalu piva u albanskom gradu Korči.

Drugi čovek je uhapšen kada je pokušao da spreči policiju da odvede Leku.

Bregović nije prestao da peva ali je suzavac izazvao paniku među nekim gledaocima.

Bregovićevo prisustvo izazvalo je nacionalnu raspravu, a neki su ga osudili što nije istupio protiv srpskih zločina počinjenim nad Albancima u susednom Kosovu. Drugi su rekli da umetnici ne treba da se uključuju u politiku.

Albanski premijer Edi Rama osudio je kritiku Bregovića kao “srednjovekovnu histeriju” prema “jednom od najizuzetnijih muzičara na Balkanu”.

Rama je rekao da pevač nije ništa rekao protiv Albanaca i da nikad nije podržavao srpski režim za vreme rata.

“To je fašistička histerija, sramna za albansko evropsko građanstvo, za našu istoriju i tradiciju”, napisao je Rama na svom Fejsbuk nalogu.

Bregović je posetio Albaniju 2006. i održao koncert, i od Rame, koji je tada bio gradonačelnik, dobio simbolični ključ. Njegovo prisustvo nije izazvalo incidente.

dj