Deca stradala u eksploziji u Kabulu; Vojska SAD izvela vazdušni udar na vozilo sa bombašem samoubicom

0
Foto Twitter/Screenshoot

Neimenovani avganistanski zvaničnik izjavio je da su tri deteta poginula u američkom napadu bespilotnom letelicom za koji zvaničnici SAD tvrde da je uništio vozilo sa bombašima samoubicama Islamske države.

Zvaničnici SAD su ranije rekli da je vojska te zemlje izvela vazdušni udar dronom na vozilo u pokretu sa više bombaša samoubica, napunjeno eksplozivom, usled čega je usledilo više detonacija.

Prema navodima američkih zvaničnika, ti bombaši samoubice su planirali da danas izvrše novi napad na aerodrom u Kabulu, gde je i dalje u toku masovna evakucija ljudi iz Avganistana, uoči 31. avgusta kada ističe rok za povlačenje vojnika SAD.

Otprilike u isto vreme kada su SAD izvele napad dronom, avganistanska policija je navela da je raketa pala na naselje udaljeno kilometar od aerodroma u Kabulu i ubila dete.

Raketa je pogodila naselje severozapadno od međunarodnog aerodroma u Kabulu i ubila dete, rekao je šef afganistanske policije.

SAD su danas izvele napad bespilotnom letelicom na vozilo sa više bombaša samoubica avganistanskog ogranka grupe Islamska država pre nego što su uspeli da izvrše napad na aerodrom u Kabulu, izjavili su američki zvaničnici.

Za sada je poznato veoma malo detalja o tom incidentu, kao i o napadu raketom koja je, prema navodima avganistanske policije, danas pala na naselje udaljeno kilometar od aerodroma u Kabulu i ubila dete.

Novi avganistanski vladari talibani opisali su ta dva napada kao odvojene incidente, iako su informacije o oba veoma šture, a svedoci su danas čuli samo jednu snažnu eksploziju u Kabulu.

Dva neimenovana američka vojna zvaničnika rekla su da je napad dronom bio uspešan i da je u vozilu bilo više bombaša samoubica.

Portparol Centralne komande američke vojske Bil Urban kazao je da je napad dronom izveden “u samoodbrani”.

Predsednik SAD Džozef Bajden upozorio je sinoć da je novi teroristički napad na aerodrom u Kabulu veoma izgledan u roku od 24 do 36 sati.

I talibani su saopštili da je američka vojska danas izvela vazdušni udar na vozilo sa bombašem samoubicom koji je želeo da izvrši napad na aerodrom u Kabulu.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid rekao je novinarima da su Amerikanci izveli napad na vozilo u pokretu, napunjeno eksplozivom, ne iznevši druge detalje.

Američki napad na vozilo izveden je dok SAD privode kraju istorijsku evakuaciju avionima iz Kabula pred istek roka za povlačenje američkih vojnika 31. avgusta.

To je drugi američki udar na pripadnike Islamske države u Avganistanu otkako je njen bombaš samoubica u četvrtak izveo napad kod aerodroma u Kabulu u kojem su poginule najmanje 182 osobe.

Nakon napada u četvrtak, talibani su pojačali bezbednosne mere u oblasti aerodroma, naročito nakon što je Velika Britanija juče okončala operaciju evakuacije.

Posle samoubilačkog bombaškog napada Islamske države na aerodrom u četvrtak, u kojem su poginule najmanje 182 osobe, talibani su pojačali bezbednosne mere u oblasti aerodroma.

Rojters izveštava, na osnovu očevidaca, da se čini da je u eksploziji koja se čula nekoliko minuta u blizini aerodroma u Kabulu bio raketni napad.

Rojtersov dopisnik kaže da su ga dva američka zvaničnika obavestila da su SAD izvele vojni udar u Kabulu.

Zvaničnici su, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli Rojtersu da je cilj napada, prema prvim i nepotvrđenim informacijama, bio militanti ISIS-K.

Vest o eksploziji objavila je pvo pakistanska privatna televizija. Avganistanska najveća TV mreža, TOLO njuz, izvestila je da se “čula snažna eksplozija u Kabulu”.

Kako je javio dopisnik BBC-ja iz Avganistana i Pakistana, avganistansko ministarstvo zdravlja reklo mu je da je došlo do eksplozije kod aerodroma.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz prestonice Avganistana, na kojima se vidi crni oblak dima.