Raketni napad na aerodrom u Iraku: “Kaćuša” pala na stambenu zgradu, poginulo pet civila, ima i teško ranjenih…

0
Beta - AP Photo/Khalid Mohammed, File

(Beta) – U raketnom napadu na međunarodni aerodrom u Iraku pet civila je danas poginulo, a dvoje je teško ranjeno kada je raketa “kaćuša” pala na obližnju stambenu zgradu, saopštila je vojska Iraka.

Raketni napadi na Bagdad su gotovo svakodnevni, ali danas je prvi put u više meseci bilo civilnih žrtava.

Među poginulima je troje dece i dve žene, a dvoje dece je teško ranjeno.

Raketa je ispaljena iz bagdadskog naselja al-Džihad.

Meta raketnih napada na glavni grad Iraka najčešće su ambasada SAD, u “Zelenoj zoni” Bagdada, čvrsto obezbeđenom delu grada sa vladinim kancelarijama i brojnim ambasadama, kao i iračke baze u kojima su američki vojnici i bagdadski aerodrom.

Česte su eksplozije i na putevima, gde su meta konvoji sa vojnom opremom namenjenom međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD.

Posle današnjeg napada, SAD su upozorile Irak da će zatvoriti ambasadu u Bagdadu ako vlada ne preduzme brzu i odlučnu akciju da zaustavi konstantne raketne i druge napade ekstremista podržanih od Irana i drugih naoružanih grupa na američke interese.

Upozorenje ukazuje na sve veće nezadovoljstvo i gnev američke administracije zbog raketnih napada na kompleks Ambasade SAD, dok Vašington pojačava pritisak na Iran uvođenjem oštrijih sankcija.