Radovanović: U Srbiji je najgora epidemiološka situacija u Evropi

0
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

(Beta) – Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović izjavio je danas da je Srbija trenutno prva u Evropi po ozbiljnosti epidemiološke situacije, ali da je mnogo gore što je u samom vrhu zemalja najpogodjenijih pandemijom tokom njenog postojanja. 

Radovanović je u intervjuu za Nezavisnost.org kritikovao najnoviju odluku Kriznog štaba da se ne preduzimaju restriktivnije mere na suzbijanju epidemije kovida-19. 

“Odluka da se ne donese bilo kakva odluka izraz je svojevrsne doslednosti Kriznog štaba u sprovodjenju politike nečinjenja. Takav labav i nedosledan pristup protivepidemijskoj borbi tokom poslednjih 17 meseci, posle ukidanja vanrednog stanja, svrstao nas je medju zemlje koje su u celom svetu najgore prošle u tekućoj pandemiji”, ocenio je epidemiolog. 

Dodao je da je cela strategija Kriznog štaba zasnovana na povladjivanju željama široke javnosti, umesto struci i nauci. 

“Takva strategija je bila duboko pogrešna. Posledice čiji smo sada svedoci bile su neminovne”, naglasio je Radovanović. 

Na pitanje da li ima svrhe da u radu Kriznog štaba i dalje učestvuju predstavnici struke, Radovanović je rekao da je odluka na njima. 

“Po meni, krajnje vreme da se povuku bilo je prošlog proleća. Jednu priliku činilo je saznanje o krivotvorenju brojeva obolelih i umrlih enormnih razmera, jer ih ne oslobadja odgovornosti čak ni pasivno učestvovanje u toj podvali, recimo, čitanje lažnih brojeva na konferencijama za štampu, kao jasan vid obmanjivanja javnosti. Druga prilika javila se početkom maja, kada su, zbog predizbornih aktivnosti, naterani ili su prihvatili da ubedjuju javnost kako je virus pobedjen”, rekao je profesor. 

Na pitanje da li je vakcinacija, kako to kaže premijerka Ana Brnabić, zaista jedina i dovoljna preventiva od kovida-19, Radovanović je kazao da je vakcinacija najvažnija mera sprečavanja i suzbijanja kovida-19, ali da ona po pravilu ide u paketu s drugim merama. 

“U situaciji kada visina kolektivnog imuniteta, recimo, 85 odsto ukupne populacije, onemogući dalje rasejavanje uzročnika, moguće je zaboraviti na ostale metode borbe. Medjutim, sa samo 42-43 odsto propisno vakcinisanog stanovništva mi sebi ne smemo da dozvolimo takav luksuz. To je čak svojevrstan zločin prema sopstvenom narodu u situaciji kada se dnevno zvanično otkriva preko 7.000 novozaraženih osoba, a svesni smo da je stvarni broj bar trostruko veći”, istakao je epidemiolog. 

Upitan da li se vlast odgovorno odnosi prema zdravlju gradjana, Radovanović je rekao da je vlast zabrazdila u populističkom povladjivanju masama. 

“Za pomor do kojeg je došlo, a posebno za njegove ogromne razmere, višak smrti je prešao 30.000, ne može da bude kriv narod, već oni koji ga vode. Žalosno je što je trenutni politički rejting bio osnovno merilo za odluke o načinima suzbijanja epidemije ili, tačnije, za tolerisanje njenog skoro nesmetanog širenja”, naglasio je epidemiolog Zoran Radovanović za portal Nezavisnost.org.