Rado Srbin ide u vojnike: Da li biste mirnije spavali da vas čuvaju regruti ili profesionalna vojska s platama od 2.000 ili 7.000 evra?

Kao što su nekad Savićević i Pančev dobili tri dana odsustva za utakmicu protiv Milana, tako će sutra Vulin morati u vojsku da pošalje Nikolu Jokića. Ako vam je to okej, i meni je

0

U Srbiji je 5,4 miliona građana za vraćanje obaveznog vojnog roka. U Srbiji ima 2,7 miliona vojno sposobnih muškaraca. U Srbiji je od ukidanja obaveznog vojnog roka u vojsku otišlo 10.000 muškaraca i žena!

Da li vam treba veći komentar od ovog?

Ja sam bio u vojsci — iako sam na regrutaciji imao veću dioptriju od aktuelnog ministra vojske na jednom oku — i imam žensko dete, tako da me ta priča ne pogađa mnogo.

Smetaju mi jedino gluposti koje se izgovaraju. Gde to cela Evropa služi vojsku? Zašto vojni analitičari ne kažu da u Norveškoj manje od 25 odsto regruta odlazi u vojsku, a u Rusiji manje od 20 odsto?

Da li mi to — ponovo — želimo da maltretiramo najsiromašnije i najpoštenije građane? Da li vi, kao i ja, znate gomilu ljudi, i to najviše ovih kojima su puna usta patriotizma, koji su platili da ne idu u vojsku? Ili su im mame platile.

Kako drugačije da se skineš? Da li se mi pravimo ludi, ili smo ludi?

Čemu uopšte služi puna mobilizacija, ukoliko se ne pripremaš za svetski rat? Da li nas je Hrvatska pobedila ’95. nakon američke obuke, i takozvanog pukovničkog rata, u kojem se komanduje na terenu, nasuprot našem staromodnom JNA generalštabnom pristupu.

Šta je ko od vas naučio u vojsci? Ja jedino mogu da se setim nekog cikcak trčanja kako ne bih pogodio onog ispred sebe, mada ni to ne bih znao bez greške da ponovim. Nameštanje kreveta se uči u vrtiću, ostalo kod kuće, a za rasklapanje kalašnjikova danas vam treba 20 minuta na Jutjubu.

Na kraju, mi i dalje imamo vojni rok! Ne shvatam u čemu je problem ovih 5,4 miliona ljudi koji su za povratak obaveznog služenja vojnog roka, ali koji ga očigledno izbegavaju.

U kojim to zapadnim zemljama možete da se prijavite na odsluženje vojnog roka, umesto na profesionalno služenje?

Zar tu i nije problem naše vojske? Ako je tačno da bi nas povratak obaveznog vojnog roka koštao 100 miliona evra, onda je to 10.000 evra za svakog od 10.000 profesionalnih vojnika. A šta ako je stvarno 700 miliona kako je izračunao ministar iz Mense?

Da li biste mirnije spavali da vas čuvaju regruti ili profesionalna vojska s platama od 2.000 ili 7.000 evra?

Naš pilot u rangu majora, zvanično, ima platu od 83.000 dinara i letački dodatak od 21.000 do 35.000 dinara, dok je američkom pilotu osnovna plata 99.060 dolara godišnje, plus prosečan letački dodatak od 18.247, ukoliko ne učestvuje u ratu. A on je stalno u ratu.

Ipak, i Amerikanci kubure sa pilotima, zbog čega su uveli ekstra bonus od 250.000 dolara ukoliko devet godina ostaneš u armiji.

Ja mislim da se tako gradi profesionalna vojska, a ne strojevim korakom i tuširanjem jednom nedeljno.

Jer čemu je uopšte služila komunistička vojska, osim da razbije individualizam kod svakog pojedinca i pripremi ga za kolektiv autoritarnog režima.

Zašto tuširanje jednom nedeljno, kao da nema vode? Zašto zatvorska hrana i sitno snalaženje? Zašto izvođenje najglupljih zadataka ili slušanje političkih govora vojnih komesara?

Ja nikad nisam bio srećniji nego kad sam na prvom odsustvu legao u svoj krevet. Bio mi je to najčistiji, najlepši i najveći krevet na svetu. Za nekoliko meseci, dakle, shvatio sam koliko je u životu potrebno malo. Ne pitaj za više, ne protestuj, ne talasaj, ne traži…

Kao da si se vratio iz zatvora, iako nisi učinio ništa u životu zbog čega bi išao u zatvor.

I još nešto, ako su Srbi već tako masovno za obavezni vojni rok, onda on valjda treba da bude obavezan za sve! Kao što su nekad Savićević i Pančev dobili tri dana odsustva za utakmicu protiv Milana, tako će sutra Vulin morati u vojsku da pošalje Nikolu Jokića.

Ako vam je to okej, i meni je.

Nadam se samo da će da dođe trenutak u kome će da odgovaraju ovi što su napravili analizu da nam ne treba vojska, ili ti isti koji će sutra da naprave da nam treba. Ako nećeš moći da se zaposliš u državnoj službi ukoliko ne odeš u vojsku, onda će valjda neko da preispita i sve ove koji su se do sada zaposlili a nisu bili u vojsci. Počevši od ministra…

Na kraju, valjda će neko da pita i te pojedince na VMA, a oni tamo najbolje znaju ko su ti ljudi, ili pukovnike iz vojnih odseka, koji su za 5.000 evra mita oslobađali od vojske. Ili je to nevažno…

Rado Srbin ide u vojnike… Samo preko tuđe grbače! I tuđeg vojnika…