Rabin Isak Asiel i novo rukovodstvo Jevrejske opštine Beograd zauzeli sinagogu: “Ne znamo kakve desničare i navijače pominju…”

0
Foto: Printscreen N1

Novoizabrani predsednik Jevrejske opštine Beograd Aleksandar Saša Jinker i rabin Isak Asiel ostali su u petak uveče, posle službe povodom Šabata, u Beogradskoj sinagogi i zauzeli prostorije, potvrdio je Jinker za N1 i dodao da je sve prošlo bez incidenata i da ne zna kakve navijače i desničare u saopštenju spominje staro rukovodstvo JOB-a.

Jinker je objasnio da su prostorije sinagoge zauzeli zbog pretnji da će rabin Asiel biti iseljen iz stana u okviru tog objekta, kao i da će im se zabraniti korišćenje prostorija i vršenje službe.

On dodaje da prilikom zauzimanja prostorija nije bilo nikakvih incidenata, da se obezbeđenje samo povuklo i ističe da ne zna kakve desničare i navijače spominje druga frakcija JOB-a.

Jevrejska opština Beograd (JOB), predvođena Danilom Medićem, saopštila je ranije da je “predvodnik frakcije JOB-a”, rabin Isak Asiel, zauzeo Beogradsku sinagogu “uz pomoć navijačke grupe”. JOB u saopštenju navodi da je Asiel posle večernje službe u petak “daljinskim upravljačem otvorio kolsku kapiju sinagoge, i pustio grupu od dvadesetak maskiranih navijača koji su nasilno upali u hram. Razvaljena su vrata košer kuhinje, vrtića i drugih službenih prostorija u sinagogi”.

Kako kažu, grupa ljudi koja je ušla u sinagogu izbacila je obezbeđenje JOB-a, a kapije su zatvorili lancima.