Putin upozorio: Poskupljenje hrane i inflacija u svetu zbog sankcija

1
EPA-EFE/ANDREY GORSHKOV / SPUTNIK

(Beta-AFP) – Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da sankcije uvedene zbog “konflikta u Ukrajini” mogu dovesti do svetskog pskupljenja prehrambenih proizvoda jer Rusija više neće moći da izvozi dovoljno djubriva. 

“Ako se tako nastavi to će imati ozbiljne posledice .. za celokupni prehrambeni sektor, porast inflacije će biti neizbežan”, rekao je on na sastanku Vlade dok se najavljuje suspenzija izvoza ruskog djubriva.

Rusko djubrivo zasad nije samo po sebi pogodjeno zapadnim sankcijama, medjutim sektori finansija i logistike jesu i to utiče na kapacitete Rusije da izvozi.

“Ako nastave da stvaraju probleme za finansiranje tog posla, njegovog osiguranja, logistike, isporuke naših proizvoda… onda će cene stalno sve više rasti i to će se osetiti na ceni finalnog proizvoda, prehrambenih proizvoda”, rekao je Putin. 

Rusija, kao i njen sused Belorusija koja je takodje pod jakim sankcijama, veliki su svetski snabdevači mineralnim djubrivom, posebno Evrope i Južne Amerike. 

Posle objave niza sankcija protiv Rusije i njene privrede kao odgovor na njen napad na Ukrajinu, rusko Ministarstvo industrije preporučilo je prošle nedelje ruskim proizvodjačima djubriva da privremeno prekinu izvoz.

Izmedju ostalih posledica sankcije sprečavaju neke od najvećih ruskih banaka da funkcionišu na medjunarodnom tržištu.

Ekonomske mere odmazde koje su preduzele pre svega zemlje Zapada protiv Rusije, dovele su do ogromnog pada rublje.

1 KOMENTAR

  1. Treba narod da se usmeri na Belu Kuću i na Kremlj, na politicare, kapitaliate i bogatase koji nam sve ovo rade iz svoji udpbnih tolpih fotelja.

Comments are closed.