Putin: “Ukrajina dovodi u pitanje svoju državnost. Ako do toga dođe, krivica će biti samo njihova”

2
EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI / SPUTNIK

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su sankcije Rusiji koje je uveo Zapad slične objavi rata, preneo je Gardijan pisanje svetskih novinskih agencija AFP i Rojters.

On je rekao da Moskva treba da “odbrani one koji govore ruski na istoku Ukrajine”, kao i svoje interese.

Ponovio je da Rusija želi da Ukrajina bude „demilitarizovana“, „denacifikovana“ i da ima neutralan status.

On je takođe rekao da ne planira da proglasi vanredno stanje u Rusiji. Na sastanku sa vojnicima koji rade za Aeroflot, prikazanom na nacionalnoj televiziji, ruski predsednik je rekao da će se takav korak preduzeti samo u „slučajevima spoljne agresije, u definisanim oblastima vojnih aktivnosti“.

“Ali mi nemamo takvu situaciju i nadam se da je nećemo imati“, rekao je Putin, a prenosi BBC.

Putin je rekao i da će Moskva smatrati da je svaka zemlja koja pokuša da uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine ušla u sukob.

„Svako kretanje u ovom pravcu mi ćemo smatrati učešćem u oružanom sukobu te zemlje. Uvođenje zone zabrane letova imalo bi „kolosalne i katastrofalne posledice ne samo za Evropu već i za ceo svet“, rekao je Putin.“, rekao je Putin.

Putin je izjavio i da je Ukrajina sabotirala evakuaciju iz Mariupolja i Volnovahe nakon što su pokušaji da se osigura bezbedan prolaz civila u subotu propali.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su ruske snage nastavile sa napadima, sprečavajući civile da pobegnu iz gradova.

Putin je čak tvrdio da rukovodstvo Ukrajine dovodi u sumnju budućnost državnosti zemlje, rekavši da će „ako se to desi, to u potpunosti biti na njihovoj savesti“.

2 KOMENTARA

  1. “Ceo svet ” ima dve milijarde ljudi.
    Ostatak ima pet milijardi ljudi.
    Ceo svet može kako hoće, al’ ne može dokle hoće.
    Vazda bilo.

  2. Ma idi, ovaj samo preti, ako nećemo kako on želi, gotoci smo. Baš jadno, mislim da je ovo početak njegovog kraja. Ne možeš protiv celog sveta prijatelju.

Comments are closed.