Putin: Ruske vakcine protiv koronavirusa su delotvorne, bezbedne i nemaju ozbiljnih nuspojava, uskoro registrujemo i treću

0
Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su sve vakcine protiv kovida-19 delotvorne i dodao da će zemlja uskoro registrovati treću vakcinu protiv koronavirusa, objavila je novinska agencija RIA.

Rusija uvodi svoju vakcinu “Sputnjik V” u domaću upotrebu, uprkos činjenici da ispitivanja u kasnoj fazi još nisu gotova, a u utorak je rečeno da je delotvorna više od 90 procenata, nakon ranijih komentara proizvođača vakcina Fajzer i BioNTech, koji tvrde isto za svoju eksperimentalnu vakcinu protiv kovida-19.

“Već postoje dva registrovane vakcine. I studije su već pokazale i potvrdile da su, prvo, te vakcine bezbedne i nemaju ozbiljnih nuspojava nakon upotrebe, a drugo, sve su delotvorne”, rekao je Putin putem video konferencije na sastanku na vrhu Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Delotvornost ruske vakcine temelji se na podacima prikupljenim na sprovedenoj vakcinaciji javnosti, a ne na ispitivanju koje još traje.

Putin je takođe rekao da je Moskva spremna na saradnju na vakcinama protiv koronavirusa i složio se s pakistanskim premijerom Imranom Kanom da vakcine moraju biti široko dostupnea celom čovečanstvu, javila je agencija TASS.

“Predlažemo da ne politiziramo ove procese, s obzirom na to da su ti lekovi danas potrebni ljudima u celom svetu, bez ikakvog preterivanja”, rekao je.

“Spremni smo srađivati ​​sa svim zemljama sveta i, naravno, s našim partnerima u okviru SCO-a.

“Rusija je u utorak izvestila o 20.977 novih zaraza koronavirusom i 368 smrtnih slučajeva. S 1.817.109 zaraženih, ta je zemlja po ukupnom broju slučajeva peta u svetu, iza Sjedinjenih Država, Indije, Brazila i Francuske.