Putin: “Ruska vojska ponudila bezbednosne koridore civilima. Rusija se bori protiv neonacista…”

0
EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI / SPUTNIK

(Beta-AP) – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je večeras da je ruska vojska ponudila bezbednosne koridore civilima kako bi mogli da napuste napadnuta područja u Ukrajini.

Putin je tokom onlajn sastanka sa ruskim Savetom za nacionalnu bezbednost rekao da ukrajinske nacionalističke grupe ne dozvoljavaju civilima da odu.

Te grupe, dodao je, civile koriste kao štit i napadaju Ruse kako bi ih isprovocirali da uzvrate napad.

U današnjoj drugoj rundi pregovora Ukrajine i Rusije, održanoj na granici Belorusije i Ukrajine, dve strane su se dogovorile da organizuju “humanitarne koridore” za evakuaciju civila iz zona sa borbenim dejstvima, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika.

Ruska vojska tvrdi da gadja samo vojne objekte medjutim na snimcima koje su prikupili novinari i Ukrajinci vidi se da su pogodjeni brojni civilni objekti i stambene zgrade širom Ukrajine.

Putin je ponovio da se Rusija bori protiv “neonacista” i dodao da su neki Ukrajinci prevareni “nacionalističkom propagandom”.

On je pozdravio ruske vojnike koje je nazvao herojima i naredio dodatne novčane isplate porodicama poginulih i ranjenih vojnika.