Šta su dogovorile ruska i ukrajinska strana: Moguć privremeni prekid vatre, humanitarni koridori, dopremanje lekova i hrane…

0
Beta/(Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

Druga runda pregovora izmedju Ukrajine i Rusije završena je danas na kojoj su se dogovorii da organizuju “humanitarne koridore” za evakuaciju civila iz zona sa borbenim dejstvima, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika.

“Druga runda pregovora je završena. Nažalost još nema rezultata na koje je Ukrajina računala. Ima samo jedno rešenje a to je o organizovanju humanitarnih koridora”, napisao je na tviteru Mihailo Podoliak, član ukrajinske delegacije.

Ukrajina i Rusija su se dogovorile da uskoro održe treću rundu pregovora, rekao je ukrajinski pregovarač, prenosi Rojters.

On je rekao da su obe strane predvidele mogući privremeni prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila.

“Odnosno, ne svuda, već samo na onim mestima gde će se nalaziti sami humanitarni koridori, moći će da se prekine vatra za vreme trajanja evakuacije”, naveo je on, preneo je Gardijan.

Obostrano je postignut dogovor i o dopremanju lekova i hrane na mesta gde su se vodile najžešće borbe.

Bez detaljnijeg objašnjenja, Podoliak je rekao da ishod današnjih pregovora nije ispunio nade Ukrajine.

Sa ruske strane, glavni ruski pregovarač i bivši ministar kulture Vladimir Medinski je rekao: “Glavno pitanje za koje smo se danas opredelili bilo je pitanje spasavanja ljudi, civila, koji se nalaze u zoni vojnih sukoba. Rusija poziva civile koji se nađu u ovoj situaciji, ako se vojna dejstva nastave, da koriste ove humanitarne koridore”.

Drugi ruski pregovarač, nacionalistički poslanik Leonid Slucki, rekao je da će sporazumi biti „primenjeni u bliskoj budućnosti“.

Današnji razgovori su prvi put da su se Ukrajina i Rusija dogovorile o bilo kakvom napretku po bilo kom pitanju otkako je Rusija napala Ukrajinu pre nedelju dana.