Putin podržao predlog da mu se omogući još dva mandata: Mogao bi da bude predsednik do 2036. godine…

0
Foto: Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će podržati promenu zakona koja će mu omogućiti da se kandiduje za peti mandat predsednika 2024. godine, prenosi Njujork tajms.

Predlog, koji je u utorak neočekivano uputila poslanica na sednici donjeg doma parlamenta, omogućio bi da Putin – koji ima 67 godina i prvi put je izabran za predsednika 2000. godine – ostane na vlasti do 2036. godine.

Nakon što su poslanici izrazili podršku toj ideji,Putin je lično stigao u državnu Dumu i rekao da se slaže sa njom, po svemu sudeći, prema detaljno isplaniranom scenariju.

Putin je rekao da veruje da bi trebao da ima pravo da se ponovo kandiduje zbog stabilnosti Rusije, a da bi budući predsednici trebalo da budu vezani dvodimenzionalnim ograničenjem.

Predsednik je garant “bezbednosti naše države, njene unutrašnje stabilnosti – njene unutrašnje, evolucione stabilnosti”, rekao je Putin.

“A mislim na evoluciju. Imali smo dovoljno revolucija.”

Trenutno ruski Ustav zabranjuje predsednicima da obavljaju tu funkciju više od dva uzastopna mandata.

Putin, međutim, nije definitivno rekao da li planira ponovo da se kandiduje. Na kraju svog govora, obratio se ruskom narodu, rekavši: “Siguran sam da ćemo zajedno učiniti mnogo sjajnih stvari, bar do 2024. godine. Tada ćemo videti šta ćemo”.