Putin i Si prisustvuju G20 samitu? Sastanak najmoćnijih zemalja sveta usled rata u Ukrajini, tajvanske krize i geopolitičkih tenzija

0
EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN /

Prema najavama savetenika indonežanskog predsednika, koji je dobro upućen u dešavanja, predsednik Kine Si Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin ipak će prisustvovati samitu G-20 najvećih ekonomija sveta koje se u novembru 2022. održavaju na ostrvu Bali, prenose svetski mediji.

„Predsednk mi je rekao da i Si i Putin planiraju da prisustvuju samitu na Baliju“, rekao je nezvanični savetnik predsednika Indonezije.

Prethodno je i predsednik Indonezije potvrdio da su mu obojica predsednika dala garancije da će doći na samit.

Međutim, sve je još nepotvrđeno zvaninim kanalima predstavnika indonežanskih vlasti, kao i pri vlastima u Pekingu i Moskvi. Jedino je jedan zvaničnik Kremlja naglasio da prema njegovim informacijama ruski predsednik planira put na Bali. Za ruskog predsednika bi ovo bila jedna od retkih poseta inostranim zemljama od početka rata u Ukrajini.

Kao domaćin samita, Indonezija se suočila sa pritiskom zapadnih zemalja da povuče svoj poziv Putinu zbog invazije njegove zemlje na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom“. Indonezija je takođe pozvala ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da prisustvuje samitu na Baliju.

Sa druge strane, kineskom predsedniku bi ovo bila prva poseta van zemlje još od 2020. godine, kada je posetio Mjanmar. Kina još uvek održava nultu kovid politiku koja podrzumeva skoro potpuno ignorisanje međunarodnih putovanja. Od tada, Si je 30. juna 2022. bio na svom jedinom putovanju van kontinentalne Kine, u poseti Hong Kongu, kako bi obeležio 25. godišnjicu predaje teritorije koja je prethodno bila pod britasnkom kontrolom.

G20 će se održati u kontekstu velikih geopolitičkih i međunarodnih kriza u koje su posredno i neposredno upletene Kina i Rusija. rat u Ukrajini, Tajvan su deo diplomatskih tenzija između Moskve i Pekinga sa jedne strane, te Zapada sa druge.

Ujedno, očekuje se da će Si uskoro obezbediti treći liderski mandat tokom kongresa vladajuće Komunističke partije koji se održava jednom u pet godina, a koji je zakazan za ovu jesen, najverovatnije pre nego što se aktuelni predsednik Kine uputi na Bali na okupljanje G-20. Treći mandat bi bio istorijski presedan u kineskoj politici. Konkretni datumi za predstojeći partijski kongres nisu objavljeni, ali su poslednja dva održana krajem oktobra i početkom novembra.

Kineski zvaničnici takođe navodno planiraju novembarski sastanak u jugoistočnoj Aziji između Sija i američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji će, kako se očekuje, prisustvovati samitu G-20 na Baliju, navodi se u izveštaju Volstrit džurnala.