Putin i Erdogan dogovorili prekid vatre: Od ponoći se u Idlibu neće pucati

0
(200305) -- MOSCOW, March 5, 2020 () -- Russian President Vladimir Putin (R) meets with his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan in Moscow, Russia, on March 5, 2020. Russia and Turkey agreed Thursday on a ceasefire in the de-escalation zone in Syria's northwestern province of Idlib, after talks between Russian President Vladimir Putin and his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan which lasted for about six hours. (Sputnik/Handout via ), Image: 503669804, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan objavili su danas u Moskvi da su postigli sporazum koji bi mogao da okonča borbe u severozapadnoj Siriji i najavili da će prekid vatre stupiti na snagu u Idlibu noćas u ponoć.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom posle razgovora takođe izrazio nadu da će taj sporazum okončati patnje ljudi i pomoći da se ograniči humanitarna kriza,prenela je agencija AP.

Ruski predsednik je rekao da su on i Erdogan postigli sporazum o zajedničkom dokumentu tokom razgovora u Moskvi koji je trajao više od šest sati. On je rekao da će taj dogovor poslužiti kao “solidna baza da se okončaju borbe u zoni deeskalacije u Idlibu”.

Erdogan i Putin sastali su se danas u Moskvi u nastojanju da okončaju neprijateljstva na severozapadu Sirije koja prete da dve zemlje uvedu u direktan vojni sukob.

Erdogan je potvrdio da će primirje stupiti na snagu u sirijskoj provinciji Idlib u ponoć i dodao da će sa svojim ruskim kolegom raditi na tome da primirje bude trajno.

Erdogan je takođe upozorio da Ankara sebi ostavlja pravo da odgovori svim svojim snagama i svuda na svaki napad režima u Damasku.

Turski predsednik je rekao danas da turska i Rusija imaju odnose sa dubokim korenima, i da je njegova “najveć želja” da ih još više ojača. Rekao je da je pozvao Putina u Tursku.

Ruska i turska vojska organizovaće od 15. marta zajedničke patrole na autoputu M4, strateškoj osovini koja prelazi preko oblasti Idliba, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov čitajući detalje zajedničkog dokumenta, prenosi Frans pres.

Prema tom tekstu dve zemlje su predvidele da se uspostavi bezbednosni koridor od 12 kilometara, po šest sa svake strane, duž autoputa M4. Parametre te zone će definisati Ankara i Moskva za sedam dana, navodi se u tekstu.

Do sada su Putin i Erdogan uspevali da koordiniraju interese u Siriji uprkos tome što je Moskva podržavala sirijskog predsednika Bašara Asada dok je Ankara podržavala njegove neprijatelje tokom devetogodišnjeg rata.

Obe strane žele da izbegnu sukob, ali suprotstavljeni interesi u provinciji Idlib otežavaju postizanje prihvatljivog kompromisa.

Rusija je podržala sirijsku ofanzivu na Idlib, jedinu oblast pod vlašću opozicionih snaga, iz koje je milion sirijskih izbeglica krenulo prema Turskoj.

Erdogan je odgovorio otvaranjem granica Turske prema Evropi ne bi li primorao Zapad da pruži veću pomoć Ankari. Takođe je poslao hiljade vojnika u Idlib da odbiju napade sirijske vojske, i u sukobima je bilo mnogo žrtava na obe strane. Rusija je potom signalizirala da neće sedeti skrštenih ruku.

Sukobi u Idlibu predstavljaju najveći test rusko-turskog odnosa još od krize iz novembra 2015. i turskog obaranja ruskog aviona blizu sirijske granice.

(Beta)