Putin: Desetine zemalja zainteresovane za zajedničku proizvodnju ruskih vakcina protiv koronavirusa

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Desetine zemalja su zatražile saradnju u isporučivanju i zajedničkoj proizvodnji ruskih vakcina protiv korona virusa, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Uvereni smo da stanovnici svih zemalja treba da imaju slobodan pristup vakcinaciji”, rekao je Putin, prenosi danas Sputnjik.

Na plenarnom video-zasedanju Istočnoazijskog samita, Putin je podsetio da su registrovane dve ruske vakcine, a očekuje se registracija i treće.

“Spremni smo da i dalje isporučujemo partnerima ruske testove, reagense za dijagnostikovanje korona virusa, izmedju ostalog i besplatno. Do sada je isporučeno više od milion testova u više od 40 zemalja sveta”, naveo je Putin.

Predsednik Rusije je predložio učesnicima samita da usvoje zajedničko saopštenje o borbi protiv korona virusa.

Podsetio je da je saradnja zemalja Azijsko-pacifičke saradnje u suzbijanju zaraznih bolesti, na preedlog Rusije iz 2016. godine, omogućila koordinaciju epidemioloških odelenja, razmenu iskustava i informacija, obuku specijalizovanog kadra.

Putin je rekao i da je, uz aktivno učešće Rusije, u Bangkoku formiran centar vojne medicine članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).