Pupovac: Odluka o odlasku Miloševića u Knin još nije doneta

2
Profimedia

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da još nije doneta definitivna odluka o odlasku potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića u Кnin, na obeležavanje “Oluje”.

“Svesni svih rizika, razgovaramo o tome i stvaramo pretpostavke za to, a najveći teret u ovoj priči je na Borisu Miloševiću, koji je potpredsednik vlade i koji je i sam, sa svojom porodicom iskusio sve strahote ratnog stradanja Srba”, rekao je Pupovac za Novosti, a prenosi RTS.

Naveo je da Milošević “ne ide da slavi, nego ide da žrtvuje sebe za to da i srpske žrtve budu priznate, da i srpske patnje budu priznate i da čujemo reči žaljenja”.

Dodao je da je razlog i to da mesta koja su svi zaboravili, poput Grubora, posete najviši hrvatski predstavnici, “kao što se najavljuje da će doći potpredsednik Vlade Tomislav Medved i predsednik države Zoran Milanović i kao što je premijer Andrej Plenković spreman da ode u Varivode”.

Na pitanje šta je garancija da će Hrvati konačno priznati srpske žrtve, Pupovac kaže da su osnova za to razgovori koji se vode sa predstavnicima vlasti.

“To je prvi put da se takvi razgovori vode, otvoreni i direktni. Nisu nimalo laki, ni za nas, ni za naše sagovornike. Da li postoje rizici? Postoje. Da li treba rizikovati? Ako ima šanse – treba”, zaključuje Pupovac.

2 KOMENTARA

  1. Ићи на прославу обележавања етничког чишћења Срба из Хрватске, где је српски народ пре тога доживео геноцид за који нико није одговарао, а за који је Хрватска награђена у том фамозном Јајцу, од комуниста, који су, додуше, имали сличан однос према српском питању као и Анте Павелић, па ни не чуди што су наградили шаком и капом Хрватску, је један одвратан чин пристајања једне српске странке на уцене хрватске владе, а ради привилегија и учешћа у власти. Тачка. Али све што се дешава није нимало случајно. Сва непочинства која се чине према Србима на просторима бивше Краљевине Југославије су део западног пројекта, који предводи, пре свега Немачка са њеним најближим кругом савезника. И то траје од геноцида у квислингшкој држави Хрватској, па све до Косова. Косово је чист западни пројект, а водећи идеолог, покретач и стратег злочиначких подухвата против Србије је уједињена Немачка. Звучи нелогично, али мислим да је САД била топуз у рукам уједињене Немачке. Немачка подржава све који могу да угрозе српски витални интерес, па и овог што му се певају песмице по Црној Гори, знате већ које.

  2. Порука свима овде је: оставите се више самосталних одлука Срба у Хрватској. Они сада морају себи креирати живот и окружење у којем ће живети. Имали сте своје време, па и овај сада на челу државе, и сви сте их од реда издали. Они су данас само остатак ваше пропале политике, ваше комуњарштине, ваших личних политичких интереса, који сада мора да се окрене својим кољачима, за самилост, за опрост, за суживот,… Није овај садашњи Милошевић тај који иде на прославу радосно јер се у “олуји” догодило њему нешто добро, као што по овдашњој штампи блебеће креатура од некаквог министра одбране, већ зато што је са “олујом” отишла и сва нада тамошњих Срба у Србију, бар она у њене данашње, реалне могућности, а чему је умногоме допринела и “идеолошка мама”, тог блебетала. Срби у Хрватској више нису у могућности да поверују ни у глупости које долазе са врха ове државе, о некаквој обавези заштите Срба, ма где да су, о томе да “олуја” више неће бити,… исл. Што су већ само приче за децу пред спавање. Стога, ова и оваква размишљања у Срба у Хрватској, нису одраз “идиле” у Хрватској, (што је у интелектуалном нивоу размишљања министра одбране), већ одраз пропасти српског корпуса у изразу солидарности у кризним ситуацијама по сопствени народ, или његове делове. Стога ми је драго да овдашњим креаторима тензија неће пружити нову прилику да их протерују, уз музику (на 3К), као што је било у режији тадашњег владара, који је целу акцију договорио са Ф. Туђманом, а то је ипак одраз зрелости. Шта год ви аутономно решили, одавде може само да се безусловно поздрави, јер сте и поднели највећу жртву, издани управо од оних који данас изражавају неразумевање вашој одлуци, али би могли да је прихвате.

Comments are closed.