“Pucaju na civile”, “ne, oni pucaju na civile”, Erdogan potpiruje, Putin o ilegalnim borcima: Šta se danas događalo u Nagorno Karabahu

0
(Beta/Ministry of Defense of Armenia via AP)

Danas su nastavljeni sukobi u Nagorno Karabahu, gde borbe vode jermenska i azerbejdžanska strana, u sukobu koji traje decenijama, ali od 1994. godine nije imao ovakve razmere.

Kao i od samog početka oružanih dejstava iz Jerevana i Bakua uporedo sa projektilima koje ispaljuju dve zaraćene strane, bivaju ispaljene i međusobne optužbe – od napada na civile, do obaranja aviona. Ni uloga međunarodnog faktora u tim borbama nije mala, prenosi RTS.

Makar za pregovaračkim stolovima…

Predstavnik jermenskog ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan izjavio je da je vojska nepriznate oblasti Nagorno Кarabaha oborila još pet aviona i tri helikoptera azerbejdžanskog vazduhoplovstva.

Ovanisjan je na Fejsbuku napisao da je preciznim udarima vojske Nagorno Кarabaha oboreno pet neprijateljskih aviona i tri helikoptera.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo da su oborena dva aviona azerbejdžanskog vazduhoplovstva, prenosi agencija Ria novosti.

Ovanisjan je nakon toga istakao i da azerbejdžanska vojska koristi balističke rakete protiv civilnih meta u Nagorno Кarabahu.

“Civilni objekti su meta neprijateljskih balističkih raketa. Pretpostavljamo da kroiste rakete LORA”, napisao je on na Fejsbuku.

Optužbe o napadima na civile stižu i sa suprotne strane.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužuje jermenske oružane snage da i dalje namerno pucaju na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu.

U objavi na Tviteru tvrdi se da su zaključno sa današnjim danom u deset časova po lokalnom vremenu ubijeno 19 civila, 55 ljudi je ranjeno i da je uništen 41 civilni kao i 175 stambenih objekata.

U čitavu priču su, naravno, aktivno uključene i Rusija i Turska.

Predsednici Rusije i Jermenije Vladimir Putin i Nikol Pašinjan razgovarali su telefonom treći put u šest dana od početka sukoba u Nagorno-Кarabahu, delu Azerbejdžana sa većinskim jermenskim stanovništvom.
Putin i Pašinijan su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog učešća, kako je Кremlj okvalifikovao, ilegalnih oružanih grupa sa Bliskog istoka, u borbama, prenosi Rojters.

Putin je ponovio da je neophodno momentalno prekinuti neprijateljstva, saopštio je Кremlj.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se nada nastavku ofanzive vojske Azerbejdžana u Nagorno Кarabahu.

“Azerbejdžan je već oslobodio veliku teritoriju. Nadam se da će nastaviti svoju borbu dok ne oslobodi sve svoje zemlje u Кarabahu”, rekao je Erdogan u govoru u gradu Кonja, navode Ria novosti.