TITO I MI – Da li ima stvarnog pozitivnog Titovog nasleđa, osim sna o svetskom značaju zemlje i mudrom i dobrom vladaru koji rešava sve probleme? Vera u mogućnost da neko strog ali pravedan, oštar i na ravnoj nozi sa svetskim moćnicima, ali blag prema sirotinji – kako Tito izgleda u najnaivnijoj verziji svog mita – reši sve probleme, može da ima opasne posledice. Takva vera je iznedrila mnoge pogrešne izbore devedesetih. Veliki esej istoričara Predraga J. Markovića povodom 40 godina od smrti Josipa Broza u novom Nedeljniku.

ŠTA DALJE – „Epidemijski vrh“ u Srbiji postignut je kasnije nego u nekim susednim zemljama. U Beogradu je najveći broj obolelih bio 16. aprila, u Nišu dan kasnije. Pa ipak, zemlja je hitro ušla u relaksaciju mera, nakratko prekinutu još jednim dugim policijskim časom, te pričom o tome ko će, kako, i zašto da se prijavi za „onih sto evra“, ali i strahovanjem stručnjaka od potencijalnog drugog talasa

TERAPIJE – U nedelji u kojoj je predsednik Tramp (zamalo) savetovao da se u krv ubrizgavaju dezinfekciona sredstva, francuski naučnici naveli su da bi terapija protiv COVID-19 mogao da bude i nikotin. Šta se to dešava s naukom, tumara li u mraku ili se hvata kao davljenik za sve šarenije slamke, dok ne stigne ona „prava“ vakcina? Istraživanje u novom Nedeljniku.

KLASNI RAT – Danas su elita svi koji mogu da rade od kuće, a radnička klasa svi koji ne mogu, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

NOVA NORMALNOST – U „novoj normalnosti“ tipujem na države koje će fascinaciju prema struci i nauci pretvoriti u dugotrajno odgovoran, respektabilan odnos prema ljudima sa znanjem. Na države čiji će lideri ponuditi nešto novo u politici umesto izolacija, unutrašnjih polarizacija, dezinformacija, tabloidizacija, konspiracija… Autorski tekst Gorana Pitića u novom Nedeljniku.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

SVET, KINA, SRBIJA – Učestale optužbe na račun Kine da je epidemiju pretvorila u pandemiju i izazvala najveću ekonomsku recesiju imaju za posledicu hlađenje partnerstva privreda najvećih svetskih država sa Kinom i nameću redefinisanje ekonomskih odnosa. Da li je ugrožen kineski strateški projekat „Pojas i put“? Šta će Srbija da radi ako EU zabrani uvoz kineskog čelika iz Smedereva i kineskog bakra iz Bora? Velika analiza Miše Brkića u novom Nedeljniku.

KILL BILL – Kako je čovek koji je prvi ukazao na opasnosti od nove pandemije i problem što se ne ulaže u terapije postao omiljena meta teoretičara zavere? Kako je lik kojeg možda opsujete jer je Word pukao usred važnog dokumenta preko noći na društvenim mrežama pretvoren u onoga ko stoji iza svega ovoga? Priča o Bilu Gejtsu i koronavirusu u novom Nedeljniku.

MUTTI – Demohrišćanska kancelarka je dostigla neslućene visine odobravanja u biračkom telu: preko 80 odsto Nemaca smatra da radi dobro svoj posao. Da li bi najveća kolateralna dobit od kovida-19 za Nemačku mogao da bude peti mandat za „Mutti“? Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

PAMUK – Prva reakcija na pojavljivanje pandemije redovno je bila poricanje. I nacionalne i lokalne vlasti odgovarale su sa zakašnjenjem, iskrivljavale su činjenice i manipulisale su brojkama ne bi li negirale i samo postojanje virusa. U novom Nedeljniku objavljen je tekst Orhana Pamuka, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2006.

DAVID – Svet postaje sve nesigurnije mesto za život. Bojim se, ne bih želeo da budem zli prorok, da će u budućnosti samo jačati razni oblici ekstremizma i pojačane kontrole nad stanovništvom. To čak i ne zavisi od oblika vladavine, ispričao je u intervjuu za Nedeljnik književnik Filip David.

JASENOVAC – U novom Nedeljniku objavljene su ekskluzivne fotografije iz tek oslobođenog Jasenovca i prvi put cela priča i fotografije Branka Savića, najvećeg ratnog foto-reportera čije je delo skrivano 75 godina.

MAHIN – U dodatku R Magazin objavljena je priča o Fjodoru Mahinu, Titovom „sivom kardinalu“.

FRIC I DOBRILA – U novom Nedeljniku čitajte nastavak dogodovština Frica i Dobrile u izolaciji, u kultnoj kolumni Srđana Valjarevića.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.