Prvo suđenje za rtane zločine u Ukrajini: “Ruski narednik osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva civila”

0
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Sud u Ukrajini ousdio je na doživotnu kaznu ruskog narednika tenkovske jedinice Vadima Šišimarina (21) zbog ubistva civila Aleksandra Đelipova (62) u severoistočnoj Ukrajini, 28. februara, prenosi BBC.

Šišimarin je priznao da je pucao u Šelipova, ali je rekao da je delovao po naređenju i zatražio oproštaj od njegove udovice.

Moskva je do sada poricala da su njene trupe napadale civile tokom operacija u Ukrajini, dok Kijev tvrdi da se najverovatnije dogodilo više od 11.000 zločina.

Ovo suđenje u glavnom gradu Ukrajine Kijevu smatra se šansom Ukrajine da dokaže, bez sumnje, da je ruski vojnik ubio civila bez obzira na pravila rata.

Uoči presude, Šišimarinov branilac – kojeg je imenovala država – rekao je da nijedan ruski zvaničnik nije bio u kontaktu s njim.

Portparol predsednika Vladimira Putina rekao je da Kremlj nema „informacije“ o ovom slučaju.

U vreme ubistva, Šišimarin i drugi vojnici su putovali u automobilu koji su zaplenili nakon što je njihov konvoj bio napadnut, posle čega su se odvojili od svoje jedinice. Tada su primetili Šelipova, koji je u tom trenutku razgovarao telefonom. Šišimarin kaže da je dobio narođenje da puca na Šelipova iz puške.

Njegov branilac je u petak sudu rekao da je Šišimarin pucao tek nakon što je dva puta odbio da izvrši naređenje i da je “samo jedan od tri do četiri metka pogodio metu”. On je rekao da je Šišimarin ispalio metke iz straha za sopstvenu bezbednost.

U jednom trenutku tokom suđenja, udovica žrtve, Katerina Šelipova suočila se sa Šišimarinom.

“Recite mi, molim vas, zašto ste vi (Rusi) došli ovde? Da nas zaštitite? upitala je ona, navodeći javno opravdanje ruskog predsednika Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu.

„Da nas zaštitite od koga? Jeste li me zaštitili od mog muža, kojeg ste ubili?

Na to vojnik nije imao odgovor. Tražeći oproštaj od udovice, rekao je: „Ali razumem da mi nećete oprostiti.”