Punih sedam godina nakon pojavljivanja romana „Dosije Golubić“, autora Milana Jankovića u izdavačkoj kući „Zalihica“ iz Sarajeva, najzad je osvanulo i prvo izdanje ovog intrigantnog dela u Srbiji. Kao izdavač iza novog, dopunjenog izdanja romana pojavio se „ITV Centar plus“ iz Beograda, pod uredništvom Srđana Kostića. Kako autor ovu knjigu smatra potpuno novim delom, svom imenu je dodao i nadimak Satrijani, čime predupređuje zabunu eventualnih čitalaca, i nudi im sadržajem nešto bogatiju narativnu fakturu.

Sudeći prema pogovoru Dejana Stojiljkovića, jednog od najrelevantnijih pera savremene srpske proze i koautora scenarija za seriju „Senke nad Balkanom“, u kojoj je liku Mustafe Golubića posvećena naročita pažnja, fabula romana „Dosije Golubić“ prati „Mustafin život od samog početka, probijajući se kroz hodnike vremena i koridore istorije sa neverovatnom lakoćom. Usput, pisac nudi obilje podataka i odlično oživljava istorijski trenutak i atmosferu epohe. Tu je Mustafina mladost, ratne godine, odlazak u Moskvu i obuka u centrali NKVD-a… Tu su Voja Tankosić, Dragutin Dimitrijević-Apis, Rodoljub Čolaković, Božin Simić, kralj Aleksandar Karađorđević, general Pavel Berzin, Staljin, čak i Mao Ce Tung. Zatim ide međuratni period u kome Mustafa stasava u vrhunskog špijuna i ubicu od kog je drhtala čitava Evropa. Autor se, međutim, ne drži striktno samo istorijskog materijala i događaja već se upušta u visprenu literarnu igrariju gde je često njegova interpretacija istorije i događaja, tj. nadogradnja, toliko uspešna i ubedljiva da tvori izvanredne literarne pasaže i čini od Mustafe junaka većeg od života“.

Blaženopočivši Mirko Đorđević, u svom, nažalost, poslednjem objavljenom prikazu nije krio ushićenje, dvoumeći se, jedino, da li je ovo delo „roman ili više od romana“, dok je istaknuti hrvatski književni kritičar, Dario Grgić, pored ocene da je sižejni narativ Jankovićevog dela „obrađen furiozno“, sebe i sve nas, sa pravom, upitao „tko je danas još, uopće, spreman umrijeti za ideju“.

Milan Janković Satrijani rođen je 1961. godine u Požarevcu, i pored književnog rada, u lokalnim okvirima bio je poznat kao gitarista rok-grupa „Hogar“ i „Tamo daleko“. Do sada je objavio sledeće romane: „Psalmi huliteljstva“, „Avramov žrtvenik“, „Đavo u cik zore“, „Srp nad Everestom“, „Vitalni 100+ godina“, „Dosije Golubić“ i „Homoljski Dilinger“, uz još nekoliko samizdata pod etiketom „Bratstvo duša“, zagrebačkog izdavača Zdenka Franjića. Dobitnik je više književnih priznanja, među kojima su Prva nagrada na konkursu „Milutin Uskoković“ za najbolju savremenu srpsku pripovetku napisanu na srpskom jeziku u 2009. godini i Druga nagrada na konkursu „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman 2016. godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.