Prvo saslušanje osumnjičenima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića odloženo: Optužnice dostavljene na albanskom jeziku

0
Foto: Profimedia

Predsedavajući sudskog veća Valjon Kurtaj odlučio je da se ne nastavi današnji postupak saslušanja šestoro optuženih optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, s obzirom na promene u optužnici koja je u petak tako promenjena dostavljena advokatima odbrane, a nije prevedena na srpski jezik, prenosi KoSSev.

Sud je tako zatražio prevod dokaza i ove izmenjene optužnice, dok su se tokom današnjeg saslušanja advokati listom izjasnili da ni prvu nisu dobili na srpskom, piše KoSSev.

Kako tužilac nije mogao da precizira vreme koje će biti potrebno za prevod, sudija je zatražio da to bude “što hitnije zbog ljudi koji su u pritvoru”, te da tužilaštvo obavesti sve advokate odbrane onda kada bude prevelo dokumente i pružilo im dokaze na njihovom maternjem jeziku. S obzirom na to da je jedan od advokata zatražio da mu se dokazi (više od 10.000 stranica) dostave u štampanom izdanju a ne na CD, sudija je zatražio od tužilaštva da to učini ukoliko bude bilo uslova.

“Nakon stava stranaka sud smatra da danas nema uslova za nastavak rasprave”, zaključio je.

Sledeće saslušanje je zakazano za 11. februar u 10 časova. Za sada nisu poznati detalji na šta se odnosi izmenjeni deo optužnice.

Specijalno tužilaštvo Kosova prvu optužnicu podiglo je 2. decembra, ali je ona advokatima odbrane uručena tek sredinom meseca. Tokom bezmalo dvogodišnje istrage, nije bilo mnogo zvaničnih informacija, ali mnoge od njih, uključujući i svedočenje zaštićenog svedoka “curile” kroz kosovske medije na albanskom jeziku.

Neki od advokata optuženih su još ranije, u očekivanju da im se uruči optužnica koju je prvo kroz saopštenje objavilo Specijalno tužilaštvo 2. decembra, pa tek onda dve nedelje kasnije bila uručena advokatima optuženih rekli da “od početka sve ide naopako”, te da očekuju da će optužnica biti oborena.

Porodica ubijenog Olivera Ivanovića pozitivno se izjasnila o konačnom podizanju optužnice, uz očekivanje da svi sa poternice budu dostupni pravosudnim organima, ali i uz vidljiv oprez na to da u optužnicama nema optuženih za neposredno izvršenje i organizovanje ubistva.

Sličnog mišljenja je i advokat i prijatelj Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić koji je ocenio da je optužnica “rezultat pritiska javnosti i zakonskih rokova”.

Ograđujući se tada da optužnicu nije još uvek video, i on je takođe postavio pitanje nedostatka sadržaja navoda koji se odnose na samo ubistvo.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta GI SDP u najužem centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Sahranjen je dva dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. EU i SAD insistirale su da istragu o njegovoj likvidaciji vodi zvanična Priština, sa čim se složio i zvanični Beograd, mada i paralelno vodi istragu, čiji rezultati do sada nisu objavljeni i sarađuje sa kosovskim istražnim vlastima.