Prvo polufinale Evrovizije: Ko je otišao u veliko finale…?

0
(Beta/AP Photo/Peter Dejong)

(Beta-AP) – Prvo takmičarsko veče Pesme Evrovizije održano je sinoć u Roterdamu u svom uobičajenom sjaju i posle otkazivanja prošle godine zbog korona virusa, bilo je prilika za obožavatelje da prisustvuju uživo.

“Vratili smo se i kako se dobro osećamo”, uzviknula je holandska voditeljka Šantal Janzen pošto je holandski pobednik 2019. otvorio predstavu.

Od 16 nastupa izabrano je 10 koji će ići dalje na veliki finale u subotu – Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

Predstava je imala poznata odličja Evrovizije, zvučne bitove, velike glasove, snažne balade, živopisne kostime.

Takmičenje na kome ove godine učestvuje 39 takmičara iz zemalja širom Evrope kao i iz Australije i Izraela, jedno je od najvećih događaja organizovanih u Evropi od početka pandemije. Održava se u vreme kada Evropa počinje da izlazi iz zaključavanja i restrikcija zbog zaraze.

U Ahoj areni u Roterdamu dozvoljeno je da nastupe gleda uživo 3.500 gledalaca, koji moraju da imaju negativan test na korona virus. To je samo deo kapaciteta te sale.

Za finale u subotu ukupno 20 pobednika sa polufinala danas i u četvrtak pridružiće se takozvanoj velikoj petorki Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji, kao i predstavniku zemlje domaćina Holandiji.

Australijska pevačica jedina je koja nije prisustvovala uživo događaju u Roterdamu zbog restrikcija uvedenih za sprečavanje širenja korona virusa. Umesto toga ona je učestvovala u polufinalu sa snimljenim izvođenjem i nije uspela da osvoji sudije i druge glasače.

Poslednja je danas nastupala malteška pevačica Destini, jedna od favorita kladioničara, sa pesmom sa jakim bitom i rečima koje ističu snagu žena.

Uprkos strogom režimu testiranja, higijene i socijalnog distanciranja organizatori nisu potpuno uspeli da zaustave korona virus. Član poljske delegacije i jedan iz islandskog tima testirani su pozitivno na virus poslednjih dana.

Delegacije Malte i Rumunije su u istom hotelu i svi su podvrgnuti dodatnom testiranju i bili su negativni te su mogli da učestvuju u sinoćnom polufinalu.