Prvih godinu dana Vašingtonskog sporazuma: Baš je lepo što se Grenel dobro provodi – Čitajte u 500. broju Nedeljnika

0

Izgleda da je jedina prava tekovina Vašingtonskog sporazuma noćni provod Ričarda Grenela, bivšeg saradnika Donalda Trampa, sa ministrom finansija Sinišom Malim u Beogradu.

Nekadašnji glavni operativac bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, čovek koji je menjao vladu u Prištini da bi stigao do Vašingtonskog sporazuma, načinio Evropsku uniju i Stejt department nebitnim u tom procesu, a specijalnog predstavnika EU kinjio po evropskim aerodromima, boravi ovih dana u regionu da bi “promovisao strana ulaganja i ekonomske saradnje u regionu”. Glas Amerike primećuje da Grenel nije rekao za koga to radi, osim da je u privatnom sektoru, postavljajući pitanje “u čijem interesu” je on sada na Balkanu.

Poslednji put kad je boravio u Beogradu, u septembru prošle godine, Grenel je, dosta neopaženo, govorio o zgradi Generalštaba, uništenoj u NATO bombardovanju 1999. Tada je izneo ideju da SAD plate renoviranje zgrada Generalštaba, što je simbolički veoma važno u našim odnosima. Šest meseci kasnije dao je intervju za list “Blic” u kojem je rekao da je “posebno zainteresovan za pronalaženje partnera koji bi pomogli da se razvije urušena zgrada u centru Beograda u kojoj je nekada stajalo Ministarstvo odbrane”.

Ali, kako se kroz Grenela menjala ideja o zgradi Generalštaba – od toga da SAD plate renoviranje do toga da nađe strateškog partnera, tako se menjao i odnos prema Vašingtonskom sporazumu. Od početnog “velikog diplomatskog uspeha” i sporazuma koji bi trebalo da “doprinese miru u regionu”, danas je on, po svoj prilici, “mrtvo slovo na papiru”.

Ceo tekst objavljen je u jubilarnom, 500. broju Nedeljnika, uz koji svi čitaoci dobijaju luksuznu monografiju sa najboljim pričama, reportažama i člancima iz prvih deset godina Nedeljnika

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs