Beogradski novi talas nastajao je 1980. kada su domaće novine donosile svakodnevno izveštaj konzilijuma lekara iz Ljubljane o zdravstvenom stanju predsednika Tita. Ali to je bila kalendarska stvar jer su pank i novi talas eksplodirali nezavisno od „odbrane i poslednjih dana“ Josipa Broza. I pre Titove smrti većina bendova tadašnjeg panka i novog talasa imala je svoje koncerte. Ali će neka nulta tačka biti taj čuveni koncert u SKC-u u junu 1980. Od te nulte tačke sve se menjalo. Prebacivalo se od striktnog muzičkog okvira jer se menjala televizija, film, a i pojedini mediji, prevashodno omladinska štampa uz, naravno, postojeći Start.

Momčilo Rajin, čuveni rok kritičar, sa Nebojšom Pajkićem bio je urednik programa Studentskog kulturnog centra u Beogradu i upravo su njih dvojica otvorila vrata te omladinske institucije za Šarla, Idole, Orgazam ali i mnoge druge bendove iz tog muzičkog žanra. On se osvrće na taj period.

„Ako možete da zamislite svet bez mobilnih telefona, interneta, kladionica i kafića na svakom uglu, bez stotina televizijskih kanala i još toliko radio-stanica, onda, verovatno, možete da shvatite da je moguće da svet funkcioniše po nekim drugačijim navikama i principima. Po principima direktnog zbližavanja na osnovu sličnosti u senzibilitetu, bilo da je u pitanju muzika, literatura, stripovi ili film… Ako možete da zamislite dugotrajne rasprave o ovim pitanjima, a ne o ideološkim i političkim razlikama, onda ste na dobrom tragu da razumete ‘duh’ one epohe koju tako dugo nazivamo ‘novi talas'“, rekao je Rajin za Nedeljnik.

Povodom četrdeset godina novog talasa, Nedeljnik je napravio specijalno izdanje o novom talasu sa dve naslovne strane – „remasterizovanom“ i „rimejk“ verzijom

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom

Komentara

  1. Jasna
    13. март 2020. 16:21

    Ko je ovaj sto mrko gleda Koju na metar od njega?

  2. Duska
    13. март 2020. 21:21

    Eh '80-te. Tek sada vidim koju sam srecu imala da sam bila tinejdzer tih godina. Ne ponovljivo i tesko razumljivo danasnjim generacijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.