Stanovnici Istanbula su prvog vikenda bez policijskog časa pohrlili na gradske obale i u parkove bez maski i držanja distance, što je izazvalo kritiku ministra zdravlja koji je upozorio da pandemija kovid-19 i dalje predstavlja pretnju.

Ministar zdravlja Fahretin Koča je poručio na Tviteru „nemojmo da se previše normalizujemo“ i pozvao ljude da nose maske i drže distancu.

Restorani, kafići, teretane, parkovi, plaže i muzeji ponovo su počeli da rade u ponedeljak, posle više od dvomesečne pauze, a uspostavljeni su i domaći letovi.

U Turskoj je od početka izbijanja pandemije umrlo 4.669 ljudi i 169.218 je zaraženo.

Odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da policijski čas ostane na snazi i tokom ovog vikenda u 15 provincija, uključujući Istanbul, u petak je ukinuo predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Komentari koje smo dobili od građana podstakli su nas da tu odluku ponovo razmotrimo“, napisao je Erdogan na Tviteru i time objavio povlačenje sporne uredbe.

Umesto uvodjenja policijskog časa on je gradjanima poručio da nose zaštitne maske i pridržavaju se fizičke distance.

„Nismo želeli da se posle dva i po meseca, kada je život počeo da se vraća u normalu, naši sugrađani ponovo suočavaju sa novim poteškoćama“, napisao je turski predsednik.

Ljudima starijim od 65 godina i maloletnicima još uvek je zabranjeno da napuštaju svoje domove osim u odredjeno vreme tokom nedelje.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-438-od-4-juna/
https://www.nstore.rs/product/sestomesecna-pretplata-na-digitalno-izdanje-nedeljnika/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.