Prvi put jedan gradonačelnik Zagreba odaje počast ubijenoj porodici Zec: “Bilo je krajnje vreme…”

0
Printscreen/YouTube/HRT

Prvi put posle 30 godina od zločina počinjenog nad srpskom porodicom Zec u Zagrebu, jedan gradonačelnik hrvatske prestonice, Tomislav Tomašević, danas će na Sljemenu odati poštu Aleksandri Zec i njenim roditeljima.

Gradonačelnik će prisustvovati komemoraciji koju organizuje Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom tridesete godišnjice od ubistva porodice Zec – 12-godišnje Aleksandre, majke Marije i oca Mihajla Zeca.

Komemoraciju su organizovali potpredsednik hrvatske vlade iz reda srpskog naroda Boris Milošević, predsednik SNV Milorad Pupovac sa aktivistima i aktivistkinjama za ljudska prava koji godinama na današnji dan posećuju ovo mesto, saopšteno je iz SNV-a.

Aktivistkinja Tatjana Dragičević će na komemoraciji pročitaće proglas Lige povodom godišnjice zločina, dok će u umetničkom delu komemoracije učestvovati pesnikinja Sanja Baković, a svetlosni stubovi sećanja, vidljivi iz većeg dela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen obeležje porodice Zec.

“Prihvatio sam poziv udruženja i organizacija koje organizuju komemoraciju porodice Zec i pre izjava o ulici. Smatram da je 30 godina prošlo od zločina, bilo je krajnje vreme da neko oda počast žrtvama tog zločina. Tragedija je da niko to nije učinio u ime Zagreba. To je gest pijeteta prema žrtvama i zalog za bolju budućnost Zagreba, gde niko neće biti diskriminisan, a kamoli da bi bio izvršen zločin zbog toga. I dalje ćemo razgovarati sa SDP-om i partnerima o načinima na koje se može održati komemoracija jedne od najsramotnijih epizoda u istoriji ovog grada”, rekao je danas na konferenciji za medije Tomašević, a preneo Index.hr.

Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih jedinica koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka.