Prvi operativac Denvera o novoj ulozi, konkurenciji i izgradnji tima oko Jokića: “Cilj je da Nikoli omogućimo da bude najbolji”

0
EPA-EFE/D. ROSS CAMERON

Kelvin But je kancelariju Denver Nagetsa preuzeo u zanimljivom periodu. Tim iz Kolorada živi, verovatno, najbolje trenutke u istoriji franšize i na mestu lidera tima ima Nikolu Jokića, aktuelnog dvosturkog MVP-ja regularnog dela NBA lige. Ukoliko se Džamal Marej i Majkl Porter Džunior uspešno oporave od teških povreda, Nagetsi bi mogli da budu kandidati za titulu, piše Atletik.

But, generalni menadžer Denvera, na početku nove sezone je od Tima Konelija – koji je prešao u redove Minesote Timbervulvsa – preuzeo i upravljanje košarkašim operacijama franžize. Na novoj funkciji, But ima zadatak, ne samo da održi Denverove postignute lestvice u poslednjih nekoliko godina, već i da nadograđuje uspehe ove organizacije.

Nagetsi su već potpisali ugovor sa Brusom Braunom i napravili dva trejda. Monte Moris i Vill Barton su otišli u Vašington u zamenu za Kentevijusa Kaldvel-Poupa i Iša Smita. Takođe, Denver je put Oklahome poslao Džamajkla Grina i zaštićeni pik prve runde iz 2027. godine. Sa druge strane, u Kolorado će stići dva druga pika iz narednih godina, kao i 30. pik ovogodišnjeg drafta – krilo UCLA Pejton Votson, te 21. pik ovogodišnjeg drafta – bek Kanzasa Kristijan Braun.

But kaže da su nakon odlaska Konelija svi pomalo bili na gubitku jer su navikli da je Tim u Denveru.

“Mislim da će mnogo toga ostati isto kao i kad je on bio ovde. Tim i ja smo do sada mnogo razgovarali o košarci, a i tada smo znali da moramo da poboljšamo defanzivu i da napravimo svestraniji roster. Mislim da smo sa pandemijom koronavirusa i povredama ostali uskaraćeni za nešto širi tim. Dakle, ovog leta je cilj bio da pokušamo da pronađemo dobre šutere i defanzivce”, kaže But.

Kako ističe, na početku sezone je bilo jasno da će dovođenje Kristijana Brauna i Votsona biti nemoguće bez trejda.

“Mislim da je trejd sa Oklahomom bio dobar za obe strane. Oklahomi je olakšao mogućnost da maksimizira prostor koji je imala u prethodnoj sezoni, dok je nama omogućio još jedno mesto za bolje defanzivce na perimetru. Grin je doprineo na čvrstini i dobar je strelac, ali je na perimetru slab”, primećuje But.

Ističe i da je definitivno napravljena fleksibilnija ekipa, sposobnija u odbrani…

“Mislim i da je Marej potcenjen kao defanzivac. Naravno, biće potrebno neko vreme da se nakon povrede vrati u vrhunsku formu, ali u potpunosti očekujem da će igrati u oba smera. Eron Gordon je, recimo, prošle sezone morao da pokrije mnogo rupa. Nadamo se da će ova pojačanja rasteretiti ekipu i popuniti te rupe”, kaže But.

Generalni menadžer Nagetsa kaže da su i Marej i Porter u fazi oporavka od povreda i da njihova rehabilitacija izgleda obećavajuće, a da obojica košarkaša vredno treniraju u teretani.

“Verujem da će obojica biti spremni za početak sezone. Moraćemo da budemo oprezni zbog težina povreda, ali ćemo sesti sa (Majklom) Melounom (trener Denvera) i zdravstvenim sektorom i napraviti plan”, kaže But.

But veruje i da će konkurencija, pogotovo na Zapadu, biti izuzetno jaka.

“Čak i timovi na Istoku prave ozbiljne rostere i zalihe. Postoje i oni primeri, poput Kevina Durenta, za koje još ne znamo gde će završiti. Ali, važno je da mi imamo vere u ovaj tim i momke koji se osećaju konkurentnim i spremnim da pobede svakoga. Ako budemo zdravi, mislim da su imamo velike šanse da doguramo daleko u sezoni”, kaže But.

Naposletku, But kaže da je glavni fokus u ekipi na Jokiću, koji je u najboljim košarkaškim godinama. Kako ističe, prioritet je da se stvori prostor i tim u kom bi “Džoker” maksimizirao sav svoj potencijal koji ima u najboljim godinama i produžio ga što je duže moguće.

“Cilj je da oko njega izgradimo ekipu koje mu omogućava da igra najbolje i izvuče maksimum iz svojih saigrača”, zaključuje But koji se na kraju osvrnuo i na svoj boravak u Srbiji i Somboru, gde su rukovodioci Denvera otišli da bi upriličili slavlje povodom uručivanja trofeja Jokiću za najkorisnijeg igrača NBA lige, ali i kako bi srpskom reprezentativcu predložili novi supermaks ugovor, najveći u istoriji najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu.

“Bilo je sjajno videti Nikolu u svom okruženju, u krugu porodice i prijatelja. Bio je tako dobar, opušten i uzbuđen što će biti sa našim timom još nekoliko godina. Mislim da je to bilo jako dobro putovanje”, zaključuje But.