Prvi američki vojnici napustili Avganistan, direktor CIA se tajno sastao sa vođama talibana, novi režim odvraća Avganistance od odlaska iz zemlje…

0

Portparol talibana rekao je da Avganistanci ne bi trebalo da idu na aerodrom u Kabulu, niti da pokušavaju da napuste zemlju. Na brifingu za novinare, Zabihula Mudžahid je takođa poručio da bi žene za sada trebalo da ostanu kod kuće zbog sopstvene bezbednosti, preneo je BBC.

“Hajde da živimo zajedno, rat je završen”, poručio je Mudžahid.

Pozvao je strane ambasade da ne zatvaraju svoje objekte i da nastave sa radom jer im talibani jamče bezbednost. Naglasio je, takođe, da škole, univerziteti, medrese, bolnice, lokalna uprava, TV i radio stanice ponovo rade.

U međuvremenu, američki saveznici upozorili su javnost i Sjedinjene Države da neće stići da evakuišu sve one koji su stigli do aerodrom, ili planiraju da pobegnu od talibana, do 31. avgusta. Upozorenje dolazi sa samitu Grupe G-7, kako se ističe, najvećih ekonomija sveta. Tokom samita, saveznici SAD su pokušali da ubede američkog predsednika Džozefa Bjdena da odloži povlačenje američkih snaga.

Ipak, Bajden je, prema pisanju svetskih medija, zadržao stav o povlačenju trupa do 31. avgusta, saopštio je zvaničnik administracije.

Prvi američki vojnici su počeli da napuštaju Avganistan dok evakuacija ulazi u poslednju nedelju, rekla su dva zvaničnika ministarstva odbrane SAD, a prenosi CNN.

U ovom trenutku, nekoliko stotina američkih vojnika, od ukupno 5.800 na međunarodnom aerodromu u Kabulu, napustilo je Avganistan.

“Zasad smanjenje ne utiče na misiju evakuacije”, rekao je jedan od zvaničnika.

Kako prenosi BBC, pozivajući se na izveštaje američkih medija, šef CIA se u juče tajno sastao sa liderom talibana. Američke trupe i dalje kontrolišu aerodrom u Kabulu odakle je evakuisano oko više od 64.000 judi, uglavnom Avganistanaca koji su radili za strane snage i prethodnu vladu.

Talibani su ranije najavili da neće prihvatiti produženje roka za evakuaciju i žele da se sve evakuacije iz inostranstva završe do 31. avgusta.

“Tražimo od Amerikanaca da ne ohrabruju Avganistance da odlaze. Potreban nam je njihov talenat”, rekao je.

On je dodao da avganistanski mediji sada ponovo rade, kao i bolnice, škole, univerziteti i lokalne vlasti.