Prva vaskršnja liturgija patrijarha Porfirija: U Hramu Svetog Save okupljeni vernici proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Jutarnja Uskršnja liturgija počela je u 9 sati, a u Hramu Svetog Save u Beogradu služi je patrijarh Porfirije, dok je u ponoć uz crkvena zvona počela vaskršnja liturgija, koju je služio episkop remezijanski Stefan.

Vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, koji je suština hrisćanskog učenja, i označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Proslavu Uskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedeljnim postom, pravoslavni vernici počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gde posebnu radost, naročito deci, predstavlja tucanje šarenim uskršnjim jajima.

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kako se taj praznik označava u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni verski praznici.