Održana je Prva konferencija „Vodič kroz dijabetes“. Ova jedinstvena manifestacija okupila je stručnjake iz različitih oblasti, kao i osobe sa dijabetesom, kako bi podelili najnovija saznanja i lična iskustva. 

Na konferenciji su govorili renomirani stručnjaci iz oblasti endokrinologije, nefropatije, psihologije, oftalmologije, kardiologije, ginekologije i nutricionizma. Na dve radionice posetioci su individualno dobijali savete od nutricioniste i psihologa. Učesnici su imali priliku da čuju najnovija saznanja, tokom pet inspirativnih panela: „Ja imam dijabetes tip 1 – pa šta“,„Da te pitam – Priprema, trudnoća, porođaj, ali i insulinska rezistencija”, Predijabetes i dijabetes tip 2 – prepoznajte prve signale na vreme“, „Saveti, pitanja i odgovori – psihologija, sport i ishrana važan deo života sa dijabetesom“, i peti panel, „Zašto i kako baš moje dete“.

Među predlozima kako unaprediti život osoba sa dijabetesom našli su se i oni da se trudnicama omoguće senzori, da se mnogo više radi na prevenciji kako ne bi dolazilo do komplikacija, da se održavaju edukativne radionice i konferencije kako bi javnost bila informisana. Svi stručnjaci jednoglasno su se složili da su neophodne kontrole jednom godišnje, pomoću kojih se kontinuirano vodi računa o zdravstvenom stanju, kao i da su liste čekanja dugačke kada je neophodna brza intervencija. Istaknuto je da su pravilna ishrana, fizička aktivnost i psihiloška podrška važan deo života sa dijabetesom, o kojem je potrebno mnogo voditi računa i da je podrška porodice i okoline osnova za prihvatanje dijabetesa kod dece i tinejdžera. 

Prva konferencija „Vodič kroz dijabetes“ postavila je temelje za buduće susrete i nastavak edukacije o ovoj važnoj temi, čime će se doprineti boljem razumevanju i upravljanju dijabetesom u našem društvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.